15.2.12

Tale til...


... Medpassasjerer på trikken.


Kjære medpassasjerer på trikken. Siden jeg har flyttet til store, skumle Oslo, innebærer det mange turer med trikken. Det kan være veldig hyggelig, og det kan være... Mindre hyggelig. Det kommer selvfølgelig helt an på situasjonen og hvem som havner ved siden av deg. Én ting som kan være ganske avgjørende, er god, gammeldags folkeskikk.

Kjære medpassasjerer på trikken. Det er jo ikke godt for dere å vite at jeg har fobi mot bakterier, men det er påfallende at Herr eller Fru Snørr finner meg på trikken. Jeg tror nemlig at det finnes mennesker med ubegrenset snørrkapasitet. Kjipern det, men i stedet for å pusse nesa/snufse, skal det altså harkes, spises, tygges og svelges (gjerne med heftige lydeffekter). Dersom Herr eller Fru Snørr må nyse eller hoste, er det ikke snakk om å skåne omgivelsene - nei, her kjører vi på med steamdusj og fossefall i skjønn forening. Takk, takk.

Kjære medpassasjerer på trikken. Det er selvfølgelig vanlig å ha med seg håndbagasje på trikken, men det er faktisk ikke så givende å få en sekk slengt opp i trynet. Tro det eller ei, men det er ikke fryktelig behagelig å få en veske (gjerne i størrelse XXXXL) most oppå låret, altså. Just saying.

Kjære medpassasjerer. Flaks for dere at jeg er slank, men det er ikke dermed sagt at det er greit å skvise meg inn mot vinduet av den grunn. Du trenger ikke å sitte med beina en meter fra hverandre. Det er flott om det eventuelt er hjemmekoselig på trikken, men du ekke hjemme i sofaen du nå, vettu.

Kjære småbarnsmødre på trikken. Spedbarn er unnskyldt (I know, jeg er snill i dag), men dersom ungen din er over to år og setter i gang en livekonsert, er det OK+ om du i hvert fall prøver å gjøre noe med det. Du får ikke sympati fra meg om du bare smiler søtt og henviser til ungen din som om vedkommende er en spillemaskin som har hengt seg opp. Og nei, det står faktisk ingen steder at småbarnsmødre eier trikken. Så... Plz. :)

Kjære medpassasjerer på trikken. Om du SNAKKER SYKT HØYT, værsåværsåsnill - ikke sett deg ved siden av meg. Utestemme opphøyd i femte er spesielt irriterende om du sitter på trikken. Det er klamt, trangt, og det er ikke sånn innmari god akustikk da, for å si det sånn. Dessuten er det dårlig gjort å overdøve Spotify.

Kjære medpassasjerer på trikken. Noen mennesker synes at baksnakking/skittkasting er konstruktive og tilfredsstillende aktiviteter å fylle tiden med, men her er et lite tips: Ikke ta med deg denne aktiviteten ut i det offentlige rom. Dette er selvfølgelig noe alle burde vite, men det hender rett som det er, at jeg ufrivillig blir servert sladder om Random Randomsen. Det har også hendt at jeg hører historier om mennesker jeg kjenner eller vet hvem er. (Fint for dem når jeg kommenterer det etter at de har gravd ut dritt i fem-ti minutter).

Kjære medpassasjerer på trikken. Du vet at du bare kan si "unnskyld?" for å signalisere at du skal gå av trikken? Jeg skjønner at du skal av når du begynner å fikle litt med jakka, rette på sekken, kremte litt kleint for deg selv rett før neste stopp. Eller enda verre: De som bare akutt reiser seg. Kan du i det minste gi meg et lite hint? Vinn-vinn-situasjon, ikke sant: Jeg gjør det enklere for deg å komme ut, og du... Kommer enklere ut. Men hva vet vel jeg. Kanskje noen mennesker har en fetisj for å gni seg inntil fremmede. Kanskje noen mennesker liker å mose bæreposer i trynet på folk de ikke kjenner. Hvem vet. (De vet, og jeg skulle gjerne likt å vite hvorfor).

Kjære medpassasjerer. Jeg liker som regel å ta trikken. Livet i gatene suser forbi, og med god musikk på ørene er det en deilig form for avkobling. Da kan jeg lett overse klam luft og støy. Kan ikke du gjøre det samme a?

trikken

Fuck you.

53 kommentarer:

 1. Jeg simpelthen ELSKER unger på offentlige fremkomstmidler. De har en fin ting kalt "smukk". Prinsippet går ut på det samme som en flaske med propp.

  Og for ikke å snakke om høylytte mennesker. Jeg må innrømme at jeg tenner på litt høylytt. Men direkte skriking om hva enn som du fant på nettet i går natt er ikke akkurat i min interesse. Greit nok at du snakker med en person som faktisk befinner seg ganske langt unna, men det betyr ikke at du må overdøve ALLE andre for det.

  6

  SvarSlett
 2. Kjære medpassasjer;
  Alle trenger du ikke å reise deg for, men når en høygravid dame eller en gammel mann med stokk kommer inn. Og du sitter der frisk, ung og fin - kan du være så elskverdig å la denne personen sitte. Man har ikke første rett på alt, men akkurat på kollektivtrafikk, i denne situasjonen syns det er riktig. Jeg reiser meg ofte for små barn også, men det er vel ikke en regel man må følge. :)

  SvarSlett
 3. Likte innlegget! Bra skrevet og mange gode argumenter :)

  SvarSlett
 4. Åh så har man stirrefolka. Barn og psykisk utviklingshemmede er unnskyldt. Og nå tenker du nok at jeg har et meget spesielt freaka utseende (ja, da velger man det jo litt selv..), men faktisk ikke. Det er bare alt for mye stirrende mennesker på 17 og 18 trikken.

  SvarSlett
 5. Jeg tar stort sett t-banen, og har få negative opplevelser med det. Den er litt mer romslig enn trikken, så man slipper mange av de situasjonene du beskriver (dog ikke alle).

  Hvor i Oslo bor du? :)

  SvarSlett
 6. Anne Kristine28/9/10 09:52

  Kjære medpassasjer på trikken (og andre offentlige transportmidler). Selv om du nettopp har kjøpt deg ny parfyme eller har funnet deg en ny yndlingsparfyme, betyr det ikke at du trenger å BADE i den! Man skal kunne lukte parfymen din når man er nært deg, ikke bli slådd bevisstløs av parfymen din, straks du entrer trikken.

  SvarSlett
 7. Partytrikken, vett. Medpassasjerer, ass. Drittsekker!

  SvarSlett
 8. å, du gjør hverdagen min lysere! Du er amazing. Og jeg er helt enig. Pleier selv å oppleve mye av det samme på toget - og ja, der er det heldigvis stort nok til at man som regel får en toseter for seg selv, men det er likevel akkurat like irriterende med folk som skravler i telefonen, eller når det - bokstavelig talt - kommer en hel barnehage på, og alle må tisse eller vil ha frukt samtidig. For all del, all sympati til de to barnehagetantene som må holde styr på denne flokken, men det er like fullt irriterende å være tilskuer.

  SvarSlett
 9. JEG SÅ DEG PÅ TRIKKEN EN DAG!!!!!! jeg prata høyt om kokosboller og hvor de er å finne, men SÅ kom du:D jeg stirra skikkelig på deg mens jeg prøvde å få mumlet fram hvor utrolig mye jeg digger bloggen og engasjementet ditt!

  SvarSlett
 10. herr og fru snørr <3 døde. du har en spesiell begavelse for å skrive kåserier, altså. lo høyt og nikket enig flere ganger.

  håper flytting går/har gått(?) fint! send meg datoene for stand-up etterhvert'a!

  håper du hadde en strålende helg og har det helt nydelig!

  SvarSlett
 11. Amen!

  Gjelder likegjerne medpassasjerer på buss og bybane :)

  SvarSlett
 12. haha, STEAMDUSJ.
  Tar ikke mye trikk gitt, i trondheim har i 2 trikker, og begge går til Lian. Lite spennende, men ganske koselig når man først tar trikken!

  SvarSlett
 13. aah, the memories. Jeg pleide å bo i en forholdsvis stor by, å være buss-avhengig, og jeg må si jeg foretrekker å kunne transportere meg selv ved hjelp av sykkel, det er lissom ikke fullt så mange forstyrrende momenter på en slik.

  SvarSlett
 14. genialt. som alltid :)

  SvarSlett
 15. Hoh tror du hadde slitt på en trikk/buss i et land som f.eks India...

  SvarSlett
 16. Haha, forsøk deg på 19-trikken mandag morgen, du. Den tar jeg hver dag til skolen, og for å si det slik .. der blir det full fest om man i det hele tatt kommer lenger inn enn til toppen av trappa. Og hvis en skulle være så heldig å få sitteplass, da er det som å være i Nirvana!

  SvarSlett
 17. Kjære medpassasjerer på trikken; når man skal av og på trikken er det helt grunnleggende folkeskikk og faktisk la de som skal av på stoppet først gå av FØR du presser deg inn. :)

  SvarSlett
 18. Seriøst, kommentaren din på bloggen lyste opp dagen min, du er kul!

  SvarSlett
 19. utroolig bra skrevet,
  må nesten le litt! :-D

  du er fantastisk flink sofie. Hadde egentlig tenkt å legge meg tidlig, men så blir jeg bare sittende å lese flere tekster fra deg. Jeg blir som vanlig helt overraska. At noen i dagens samfunn er så sinnsykt bra, morsomme og utrooolig geniale!
  Jeg må innrømme at når jeg leser tekstene dine, tenker jeg at jeg skal leve opp til det, men uansett blir jeg revet med i det såkalla A4-systemet. Hvordan du kan klare å være nesten 100 % deg selv, skjønner jeg ikke. Det er beundringsverdig, og noe du bør være utrolig stolt over.
  Du er så flink du!
  Noe jeg også lurte på, eller hadde syntes var kult, er om du hadde skrevet et innlegg om snåsamannen, Joralf Gjerstad. Det hadde vært interressant.

  Sofie, du virker som en veldig sterk person !

  SvarSlett
 20. Jeg tar sjelden trikk, men medpassasjerer på tog og buss burde følge samme regler!

  SvarSlett
 21. Akkurat samme greiene som på bybanen i Bergen jo. Du skrev sinnsykt bra, og nå har du en ny følger. Hekta fra første innlegg. :)

  SvarSlett
 22. Jeg har seriøse problemer med t-bane og trikk. Jeg fikser til en viss grad tog, og buss er sjeldent et problem, men det er noe med t-banen og trikken jeg bare ikke fikser. Jeg vet ikke hvorfor, men det er et seriøst problem. Det hender seg jeg går lange strekninger, fremfor å ta trikk.

  Æsj. Men er enig- det handler om å ta hensyn til andre. Må man, så må man selvfølgelig ta en telefon, men resten av bussen/toget/trikken/t-banen/europa/verdensrommet behøver jo ikke høre samtalen din. Og mødre med hylende barn-out-of-control er et rent helvete. Nei, kos deg med trikk! jeg går!

  SvarSlett
 23. Jeg forstår at det er ille når folk ikke eier folkeskikk, men prøve å sette deg inn i situasjonen til folk også. Har du for eksempel selv hat en unge, som skriker hele tiden?
  (Ikke at jeg kan si at jeg har hatt det heller.)

  Tanta fortalte meg en historie om netopp dette. Hun var på flyet til Norge fra Storbritania. med seg hadde hun søskenbarnet mitt, som da var ca 2 år. Han bæsjet på seg, og hun måtte selvfølelig skifte bleie på han. Og det gjorde hun da også, så fort som mulig. Men før hun rakk å gjøre det rynkte medpassasjeren på nesa, og a: "Kan du ikke ta vekk det barnet, elelr noe. Det lukter?" Uten noe forståelse for omstendighetene.
  Vi normenn har også tendenser til å ikke helt ha forståelse for at andre har problemer, og at de gjør så godt de kan. Husk også det.

  SvarSlett
 24. Jeg tar tog, jeg. Og buss. Erfaringene mine er de samme som dine.

  SvarSlett
 25. Anonym: Jeg ser poenget ditt, men om du hadde lest litt mer på denne bloggen, hadde du visst at Sofsen har mer enn nok forståelse for andre mennesker.

  Sofsen, jeg digger at du blander mellom empatisk og underholdendes blogging. Du skaper ihvertfall reaksjoner, fortsett med det. Og fortsett å sette ting på spissen, dritbra! :-)

  SvarSlett
 26. PS. Til anonym igjen: Det er jo ingenting i denne teksten som tyder på at hun ikke har forståelse. Hun snakker om folkeskikk...

  SvarSlett
 27. Er det lov til å kysse deg når vi møter deg på trikken? Det har jeg lyst til.

  SvarSlett
 28. Maria Sollie29/9/10 16:35

  lol azz, jeg tok 12 trikken hver dag da jeg bodde i Norge. Kaffebrenneriet ftw!

  SvarSlett
 29. Christina29/9/10 17:15

  oslo? kan det stemme at jeg har gått forbi deg på blindern? syns jeg så deg der, for ca en måned siden. jeg har ikke fått med meg hva du driver med til daglig, omg!

  SvarSlett
 30. ÅÅå jeg syns det er så koselig med offentlig transport! elsker det når random folk sovner på skulderen min, eller noen hviler beina sine på meg, eller kanskje puster øl-ånde på meg mens de glaner på hva jeg skriver på en tekstmelding, eller prøver å få kontakt med meg over bluetooth.. ! Herlig

  SvarSlett
 31. Tar 12-trikken jeg og, men OPPOVER, ergo lite folk og god plass. Yeah! De gangene jeg er i sentrum får jeg helt spader. Folk er totalt blottet for folkeskikk. Trikkeførerne inkludert, vel å merke...

  SvarSlett
 32. Jeg har aldri tatt trikk, har bare hatt lyst ca. hele livet. Det har bare vært T-bane og buss... Nå vet jeg ikke om jeg har sånn überlyst til å ta trikk likevel. Eller jo. må nok testes ut.

  SvarSlett
 33. // Det var selvfølgelig utelukkende fordi Toro satt rett overfor meg, og jeg smittet han med et gjesp. Litt sånn; bedre med en Toroborgen i hånden enn 20 Linnéaer på taket-prinsipp.

  Og hahaha, denne posten. Jeg ler, fordi jeg kjenner det så igjen! Jeg er kanskje hu som bare trør over deg og dryler veska mi i trynet ditt når jeg skal av, men de andre punktene prøver jeg å holde meg unna.

  Trikken går forresten ikke til der jeg bor, så jeg må ta buss. Men det er jo samme prinsippet! ;-)

  SvarSlett
 34. Hehe kjente meg godt igjen her, etter mange år i Oslo og etter ALT for mange trikketurer på stapp fulle trikker. Folk gjør mye rart og bryr seg null om andre mennesker på trikken!

  SvarSlett
 35. Well I’m not a tricky passenger. Dunno watcha talkin ’bout.
  Heldigvis bor jeg langt unna alt som kan kalles en storby. Men det hender at jeg er på besøk i Oslo (men ikke fortell det til noen, er du snill) og jeg kjenner meg godt igjen i alt du sier.
  Så er det én ting til. Og det er det verste jeg vet om. Når trikken allerede er stappfull (sånn omtrent 25 mennesker per kvadratmillimeter) er det alltid 50 millioner mennesker som prøver å komme seg inn. SAMTIDIG! Før én eneste passasjer klarer å gå av, selvfølgelig. Og det samme gjentar seg på hver eneste jævla holdeplass.
  Hvis man har vakre tanker om at mennesket er kronen på skaperverket kan en trikketur være snarveien til å komme ned på jorda. ;)

  SvarSlett
 36. har ikke trikk hvor jeg bor :/ men jeg tar ofte bussen, og der dukker det også opp ubehagelige hendelser.

  F.eks, en ettermiddag jeg skulle ta bussen hjem fra byen med ei venninne, så var det ganske tomt på bussen, og MASSE ledige seter. På neste stopp kommer en bitter mann i 40 åra, går bort til setene hvor det sitter to gutter i 16 årsalderen fra før, og nærmest brøler til dem "Er dere faen frekke eller?! Se til å sett dere en annen plass!"
  Jeg gjentar, bussen var nesten tom, og med MASSE ledige seter.

  Men den styggeste var når kjæresten min skulle ta bussen til jobb for ikke så lenge siden. Han satt vedsiden av en mann i 30-åra. På neste stopp kommer det en mørkhudet mann på bussen og skal kjpe billett. Han som sitter vedsiden av kjæresten min utbryter HØYT så alle kan høre han, når han ser denne mørkhudede: "Det skulle vært egne busser for sånne folk!"

  Maken så frekke mennesker kan være!

  SvarSlett
 37. jeg tar aldri trikken, selv om jeg bor i oslo.. buss, tog og bane ftw! disse tre alternativene er også mer behagelige.

  jeg hater å sitte innerst på sånne ting, trykker enten på stoppknappen for at personen ved siden av meg skal se, eller så fikser jeg litt på sekken for å hinte til at jeg skal av. de forstår det som oftest..

  SvarSlett
 38. Herregud, jeg kunne ha skrevet dette selv!:D Helt fantastisk! Creds som bare det, til deg ;)

  SvarSlett
 39. Nordmenn flest, som ikke er spesielt snakkesalige (jeg er sammen med en amerikaner), de fikler gjerne med vesken og eller jakken. Dette betyr paa norsk "hey du som sitter utfor meg, jeg skal av snart". Proev aa legg merke til det, rimelig festlig :)

  SvarSlett
 40. jeg pleier å ta linje 17 og 18, men jeg skulle ønske jeg bodde nær linje 11, 12 eller 19, for da kunne jeg ta gammel trikk.

  SvarSlett
 41. Du viser her en merkverdig likhet med meg selv, bortsett fra at jeg til tider kan helt spontant skjelle ut personer som irriterer meg med slike ting.
  Det skjer ikke ofte, og jeg blir som regel like skremt selv som "offeret".
  Anyway, takk for en good read!
  mvh G21

  SvarSlett
 42. kunne faktisk ikke sagt det bedre sjøl!

  SvarSlett
 43. Haha, fantastisk godt skrevet. Nei kan ikke skryte på meg trikk-erfaring gitt... (jeg tok operatrikk nylig. det første og eneste), men de fleste der går igjen på buss også.

  Og buss har jeg tatt min solide del av!! Folk klarer ikke å se seg selv i andres posisjon, f eks JEG vil ikke ha bæreposer i trynet, og sier ifra og prøver å se meg for. DU liker tydeligvis å få det siden du ikke kan si ifra??

  SvarSlett
 44. elsker å ta trikk, bortsett fra disse punktene da selvfølgelig! bra skrevet!:D jeg tar 12-trikken og 19-trikken:)

  SvarSlett
 45. Woho, jeg tar også 12-trikken! Kanskje vi møtes en dag :)

  SvarSlett
 46. haha, genialt innlegg!

  kan ikke du skrive en tale til morfarbarn.no ? og/eller svare på spørsmålene de stiller til forkjempere for kjønnsnøytral ektekskapslov:

  "1. Hvis du ønsker å fjerne hetero-normen i ekteskapet, vil du trolig sette par-normen i stedet. (Stemmer det?) Mener du at par-normen er eviggyldig og ubrytelig, eller er den bare kulturbetinget? Hvorfor? Hvorfor ikke?

  2. Hvilke argumenter vil du bruke for å nekte ekteskap mellom flere enn to – f.eks. 3 lesbiske eller tre biseksuelle som elsker hverandre? (Hvis du vil være konsekvent og troverdig, bør du ikke bruke argumenter som du har forkastet i debatten om kjønnsnøytral ekteskapslov.)

  3. Er det greit for deg at alle barn vokser opp med to mødre og ingen far? Hvis ikke, hvordan kan du da være positiv til en lov som sier at det er likegyldig hvem barna vokser opp med?"

  er ABSOLUTT (med ti streker under) ikke enig med morfarbarn.no i dette spørsmålet, men hadde vært kjekt å se hva en som er så flink til å skrive og få frem argumenter som deg, svarer :)

  SvarSlett
 47. Haha, det er jo ikke annet å si enn genialt. Utrolig morsomt!

  SvarSlett
 48. Fy faen, su hadde digga meg på trikken. Jeg har ikke barn, jeg tygger ikke tyggis og jeg sitter fullstendig stille med mp3-spiller på såpass lav styrke at ingen andre enn meg hører den.
  I know - you love me *datasmil*

  SvarSlett
 49. Hehe, jeg er så veldig enig i det du skriver! Også skriver du veldig bra og morsomt. Måtte le litt når jeg leste det ;)

  SvarSlett
 50. Konge innlegg. Jeg kjøpte meg bil, jeg. Orker ikke alt styret. Bilen min <3 -Den er ikke så pen og den er ikke så pålitelig, men jeg elsker den for når den funker, da er det godt. :-)

  SvarSlett
 51. haha..legger ved en link til bloggen min. Lignende, men tog-ting:
  http://listegal77.wordpress.com/2010/08/28/100-ting-som-irriterer-meg-pa-toget/

  SvarSlett

Blogglistenhits
Bloggurat