23.11.10

Bloggere mot retusjert reklame.Hva tenker du når du ser bilder som dette? Skulle du ønske at
du også var like perfekt..?

Tenker du noen gang over at reklamebilder har gjennomgått x antall runder i Photoshop før de publiseres? Tenker du noen gang over at reklamebransjen vil selge deg noe som faktisk ikke eksisterer? (Les: Tro det eller ei, men det finnes altså ikke levende porselensdukker eller glansbilder. Beklager). Som en klok kvinne med navn Sofie Frøysaa pleier å si: Maybe she's born with it, maybe it's photoshop...

50 % av alle norske femtenåriner har lyst til å slanke seg (!), der 10 % av alle som slanker seg utvikler spiseforstyrrelser. 50 000 norske jenter har en eller annen form for spisefostyrrelser til enhver tid. Spiseforstyrrelser er dessuten den tredje største dødsårsaken blant kvinner i Europa. 1 av 3 norske jenter sier at de får dårlig selvtillit av å se reklamebilder. Med andre ord: Det er inen tvil om at mote- og reklameindustrien har mye makt. Og det verste av alt: De tjener fett på dårlig selvtillit. (Ond sirkel, sa du?).

Selv om mange er klar over at reklame er retusjert, kan vi likevel drømme oss bort i bilder som fremstiller det plettfrie skjønnhetsidealet - et ideal som er umulig å strekke seg etter. Vi tar kanskje for gitt at det skal være slik, men i mine øyne er det på høy tid å sette skjønnhetsidealet i søkelyset - i et lys uten photoshop, badevekt og et absurd kalorikappløp som ikke en gang Marianne Aulie kan ta av seg trusa for.

Heldigvis har noen startet kampen mot reklamebransjen. Endelig har noen tatt på seg ansvaret for å bevisstgjøre ungdom om det massive skjønnhetsidealet de - bevisst eller ubevisst - blir utsatt for. Nå har flere barne- og ungdomsorganisasjoner gått sammen og opprettet et nettverk; Ungdom mot retusjert reklame. Målet er å merke all retusjert reklame med en advarsel.

I den anledning kan det også være nyttig med et bloggnettverk som jobber for det samme målet. Bloggere kan ha stor påvirkningskraft, og jeg syns det er viktig å spre budskapet videre. Dessuten er det interessant å se hva bloggere mener om saken. Om en blogger retusjerer bildene sine - hvordan kan dette påvirke leserne?

- Derfor oppfordrer jeg DEG til å skrive et innlegg om dette!

Skriv din mening om saken.
Link til hjemmesiden.
Link til Facebook-side om nettverket.
Legg ved videoen under (som gir all nødvendig informasjon om konseptet):Når du blogget saken, send gjerne en link til innlegget til motretusjering@gmail.com.


Det er ikke noe must, men du må gjerne publisere et uretusjert bilde av deg selv. Her ser dere strekkmerker og poser under øynene i skjønn forening... - Men hvem sier at det er feil?

Og... DER startet bloggnettverket. Stafettpinnen ligger nå i dine uretusjerte hender! Hvor mange blir vi til sammen?

PS! Om du ikke har blogg, kan du selvfølgelig spre budskapet videre uansett. På aktivisme.no er det også forslag til hva du kan gjøre for å støtte prosjektet.

51 kommentarer:

 1. Helt enig. Og som en som bruker Photoshop til daglig i arbeidssammenheng vet jeg hvor enkelt det er å retursjere når man kan programmet, og hvor utbredt dette sannsynligvis er. Du kan gjøre mirakler med noen museklikk, men det er ikke virkeligheten, det er oppkonstruerte idealer som i ytterste konsekvens tar liv. Og drap er jo en alvorlig nok sak?

  SvarSlett
 2. veldig bra skrevet! og så utrolig søt du er! :)

  SvarSlett
 3. AMEN! Jeg skal slenge meg på når jeg får tid. Men har allerede skrevet om dette et par ganger før. Mye juks både i reklamebransjen og blant bloggerne.

  Sånn bortsett fra det: Jeg ser ingen strekkmerker eller poser. Jeg ser bare en supersøt Sofsen med digge pupper!

  SvarSlett
 4. Fantastisk innlegg Sofie! Dette bør tas på alvor, bra!

  SvarSlett
 5. ja det kan jeg gjerne gjøre. anything som kan være med på å normalisere jenters syn på seg selv er jeg så absolutt med på, for det skal jo neimen ikke være lett med alle disse overfiksa bildene av 'idoler' nå for tiden!

  forresten, tetris var også mitt kall før i tiden, men slapp av. man kommer ut av det til slutt!! ;) tetris-rehab!! hahaha

  SvarSlett
 6. Sofsen: Takk, og herved har jeg rappa stafettpinna di: http://thomaslg.wordpress.com/2010/11/24/pene-kvinner-i-fotosjapper/

  SvarSlett
 7. Jeg må innrømme at jeg ikke tenker på disse retusjerte bildene som idealer fordi jeg kan photoshop såppas godt at jeg ser hva der har gjort med modellen. Men det som provoserer meg er bloggere som pynter på seg selv i photoshop for det er jo faktisk mennesker som mange ser opp til på grunn av at deres utseende skal være "mer oppnåelig" for vanlig dødlige..

  SvarSlett
 8. Bra tiltak! Respekt, du er kul! Liker at når du først blogger så blogger du bra! :)

  SvarSlett
 9. Her er mitt bidrag: http://tonestankesprell.blogspot.com/2010/11/bloggere-mot-retusjering-av-reklame.html :)

  SvarSlett
 10. Som en person sa litt lenger oppi her: AMEN! TAKK SOFSEN! takk for at du er så rett på sak og at du tar opp slike ting på bloggen din..

  Og du er utrolig pen!!! :)

  SvarSlett
 11. Jeg likte bilde av deg bedre enn det øverste, du ser mye mer ekte ut!=)

  SvarSlett
 12. Flott innlegg!
  Jeg skal spre budskapet, jeg!

  SvarSlett
 13. AMEN!
  WORD!

  SvarSlett
 14. Oh my god!
  Headeren din er bare såå retusjert azz.

  SvarSlett
 15. http://www.joakizmo.com/bloggere-mot-retusjert-reklame-and-stuff/

  SvarSlett
 16. Jeg har grepet stafettpinnen og har skrevet innlegg om det :)
  http://mar10neeees.blogg.no/1290627026_er_du_mot_retusjert_r.html

  SvarSlett
 17. Har blitt medlem på facebook og sendt ut forespørsel til alle vennene mine! Sykt bra dette her :)

  SvarSlett
 18. ELSK over dette prosjektet! Jeg har faktisk drømt om å kunne ta bilder av meg selv en dag i undertøy (strekkmerker, ufiksa hår, lår og rumpe, cellulitter, hofter med flesk, ja du skjønner tegninga) betale for å kunne henge på alle t-banestasjoner, trikker og busser og vise verden av SLIK ser den ut. Ikke dissa syltynne, vakre, brune, høye, "perfekte" dokkene man ser overalt.
  Dessverre har jeg ikke nok penger, MEN en dag skal vi seire med alle de herlige kompleksene som jenter har i dag ;)

  SvarSlett
 19. Veldig fint skrevet:) Jeg skjønner ikke at folk går bra på, veldig mange bilder er falske i reklame verdenen. Det er helt tydelig. Flott at du tar opp viktige temaer på bloggen din, slik som dette:)

  SvarSlett
 20. Jeg bare elsker hvordan du tar ting på alvor og hele tiden gjør noe for fellesskapet. Du er en så stor inspirasjonkilde og det at du ikke er tusjet over er bare awesome! Du er bare et så herlig menneske!

  SvarSlett
 21. nydelig du er : )

  SvarSlett
 22. Du er nydelig :)
  Og det er så bra sak...dette må vi støtte :)

  SvarSlett
 23. Så pen du er! Jeg skal skrive innlegg om det, tar ordre fra Seher (og deg). Hehehe.

  SvarSlett
 24. Du er min helt! Men det har det vel aldri vært noen tvil om.. Stolt av deg!

  ÆW ÆW

  - Lina

  SvarSlett
 25. Jeg synes retusjerte bilder er jævlig kjedelige, jeg.

  SvarSlett
 26. Va på globaliserings konferansen då det ble stifta. Herlege ungdomma!

  SvarSlett
 27. Den "Dove Evolution" filmen er konge! Bra intiativ:D

  SvarSlett
 28. All reklame funker på meg, jeg så ax reklamen hvor han sprayet seg med parfyme og fikk masse damer. Når jeg gjorde det samme så kom faktisk masse damer løpende naken til meg (var i søvne da men allikevel)

  SvarSlett
 29. Jah, det burde vi!:)
  Neeei, jeg vet, jeg er bare treig. Skissen er sånn hallveis klar, blir bare aldri ferdig, for det er så masse annet som skal gjøres ;-) Hektisk liv før 8.desember!

  Har slengt inn en link til deg også :-)

  SvarSlett
 30. Herlig Sofsen! Selv er jeg aktiv i facebookgruppa og skal være med på et par aksjoner i forbinnelse med dette, i Gjøvik sentrum. Virkelig bra at folk tar det opp, siden det er så alvorlig! Thumps up Sofs!:)

  SvarSlett
 31. I'm in, og har linket til deg også. woopwoop!

  SvarSlett
 32. Nå har jeg alltid vært imot alt som er kommersielt, men å klage på retusjert reklame?! KOMNÅFORFAENIGJEN. Alle med litt over 90 i IQ som faktisk er i stand til å tenke litt, bør kunne resonere seg fram til at retusjerte bilder er normen og at så å si alle reutsjerer. Man vil selge skjønnhet. Jeg mener å huske at Dove i sin tid hadde en kampanje for selvbruning (summer glow) med "hverdagslige" modeller, og etter kampanjen der gikk salget av produkten rett til helvete. Hva sier det meg? Jo, folk VIL bedras.

  SvarSlett
 33. Det er faktisk ekstremt hvor lett det er å redigere i photoshop. På under ett kvarter kan både magen og låra være slanke, puppene være store, og ansiktet være kvisefritt. Selv jeg, som såvidt har rørt photoshop tidligere klarer dette. Det er ikke lov til å bruke retusjerte eller redigerte bilder i det hele tatt i myhetsjournalistikk. Burde det da være lov i ungdomsmagasiner? Kjendiser føler seg stygge uten retusjering, alle andre føler oss stygge fordi de bruker det.

  SvarSlett
 34. sv; åh, det varmer! Vet ikke hvor mange det ville nådd ut til dersom jeg skrev det, men kan gjøre ett forsøk! så kan jeg kanskje prøve å leke meg i fotoshop og, haha!

  SvarSlett
 35. Greia med one piece er at den er faktisk en like stor slager og gå med på byen som det tyske schlager hits er for tyskere når de er i alpene.. Husk at jeg bare slenger meg på fjortis moten pluss at jeg faktisk har oppgradert one piecen min til en teletubbies drakt.

  SvarSlett
 36. Tusen takk! ;) Konge, det skal jeg! Vet du hva annet som skjer den 8.desember? Jeg fyller 21 år! Syns nesten det er verdt en shout out fra scenen, altså.

  <3 BFF

  SvarSlett
 37. Veldig bra innlegg om eit utruleg viktig prosjekt! Takk for at du gjorde meg merksam på det. :)

  Mitt bidrag: http://maridatura.wordpress.com/2010/11/26/nei-til-retusjering/

  SvarSlett
 38. Jeg har meldt meg som aktivist! :) På grunn av, og med inspirasjon av dette, startet jeg og en venninne gruppen "Ungdom for SYNLIG merking av dyretestede produkter!" *Snikreklame, snikreklame, innskild*
  Jeg håper og tror at både Ungdom mot retusjert reklame og Ungdom for SYNLIG merking av dyretestede produkter vil utrette noe. Hurra for aktiv ungdom!

  SvarSlett
 39. Herlig innlegg vakre deg. Se hva jeg får bidratt med selv.

  SvarSlett
 40. Jeg shanghaia den stafettpinnen litt, jeg...
  http://dystopi.net/2010/11/27/the-beautiful-people/
  :)

  SvarSlett
 41. Jeg har lest bloggen din lenge.:) Men er ikke så veldig flink til å kommentere! heh.
  Men jeg elsker bloggen din, du skriver SÅ bra! Ufattelig bra! Utrolig pen er du og :)

  Ha en fortsatt fin kveld! (:

  SvarSlett
 42. Hei sveis Sofsen - veldig bra blogginnlegg, nå har jeg endelig fått skrevet et blogginnlegg om saken selv :) http://martegris.blogg.no/1291143448_bloggere_mot_retusjer.html

  SvarSlett
 43. JEG ER MED I AKSJONEN:D
  heia su <3

  SvarSlett
 44. Kunne ikke vært mer enig!
  Du inspirerte meg absolutt til å skrive om dette og de ideene jeg har rundt det..!
  http://lillmaa.blogspot.com/

  SvarSlett
 45. Meningen min spør du? SuperLOL til overretusjering, for å bruke et voksent uttrykk. IsaDoras reklamer er de verste spør du meg, de ser jo ikke ut som mennesker engang, og det kunne ihvertfall ikke falle meg inn å kjøpe sminken deres om jeg blir seende slik ut! Sikkert snakk om motsatt psykologi ;)
  Og du, ja du er jo heit!

  SvarSlett
 46. Jeg har en god del meninger mot i dette temaet, men jeg har og forståelse for hvorfor.

  Du er jo nydelig på det bildet, poser under øyne og strekkmerker tenkte jeg ikke over før jeg leste de ordene.

  SvarSlett
 47. Godt skrevet innlegg.

  SvarSlett
 48. Eg syns at du er mye penere enn det andre bilde.

  SvarSlett

Blogglistenhits
Bloggurat