8.10.09

Because you're worth it!


Kjære landsmenn. Vi er samlet her i dag for å hedre skjønnhetsidealets stadige oppsving, og for å vise vår takknemlighet og kjærlighet, én gang for alle. La oss gjøre som kjønnsrolletradisjonen forventer av oss: Damene først...


Kjære jenter. Janteloven har uoffisielt byttet navn til Jenteloven, så det er kanskje like greit at dere ser identiske ut alle sammen. Dersom dere derimot vil leve litt på kanten, skal dere nok se at litt sminke og en dose slankeprodukter vil gjøre dere penere enn venninna deres. Bare ikke si det høyt eller legg ut bilder av dere selv på Facebook. Dere burde ikke stikke dere for mye frem sånn generelt, egentlig. Hold dere litt i bakgrunnen, fnis på de rette tidspunktene, og for all del: Vær feminine! Som den berømte prikken over i-en kan dere gjerne vrikke litt ekstra på rumpa - og husk: All oppmerksomhet er god oppmerksomhet. Så lenge dere ikke tror dere er noe, da.

Husk alltid på hvor målebåndet ligger - for dere har vel ikke glemt at kroppsidealet er et sugerør, har dere vel? Ulempen med dette idealet er jo at sugerør er hule inni. Så, pass på å sette dere litt inn i krig og fred og sånn i tillegg, så går dere for ”body and brain”-imaget. Hold dere alltid oppdatert på motefronten, spis sunt eller lite, og tell kalorier i takt med at ribbeina titter nysgjerrig frem, som små blåklokker i sen og klimakrisevintersnø. Gjør dere alt dette, kan det hende at dere får slippe inn på audition til Top Model. Ellers vil jeg bare oppsummere med Mariah Careys treffsikre sitat: ”Det er jo ikke synd på barna i Afrika - de som er så tynne og pene!”. Har dere alltid dette i bakhodet, kan dere ikke trå feil.

Kjære gutter. Har dere sjekka ut det siste FHM, eller? Det er masse bra treningstips denne måneden, slik at dere får sixpack-en til badesesongen på forskudd (viktig å være tidlig ute) og ikke risikerer ribbefett på kroppen fremfor på tallerkenen. Dessuten må jo midtsidepiken nevnes, da. Da snakker vi bra kropp da, hæ? Det var en skikkelig sint mannehater på TV her om dagen, en av disse såkalte feministene som påstod at manneblader er kvinneundertrykkende!? Men… Altså, det er jo ingen damer som leser om biler og båter, halvnakne damer og grove vitser. Så hvordan kan de bli undertrykket, da?

Men gutta! Dere er med på byen og sjekker damer til helga, ikke sant? Vi snakker vors hos meg, og da skal vi lett sammenlikne muskler, drikke hardbarka sprit og ta barske bilder av oss selv som vi legger ut på Facebook på mandag, sammen med alle de andre bildene vi tar utover kvelden, der vi er omringet av heite babes. Og bare sånn på tampen, dere: Ikke pynt dere for mye a, ellers ser vi ut som homser. Og selv om det drar damer, så er det lite fett å havne i slåsskamp - selv om vi hadde banka alle, seff.

Kjære media og reklamebransjen. Mange mener at spesielt barn og ungdom er offer for deres dagsorden. Ikke nok med det, det sies også at dere påvirker denne målgruppens holdninger, for eksempel med tanke på kropp, utseende og andre problematiske ting som gjerne kombineres med litt for mye hormoner og pubertetskriser. Herlighet da, dere prøver jo bare å hjelpe! Hva skulle lille Julie gjort uten Chanel-øredobber og slankepiller første skoledag etter ferien, når alle andre jentene i klassen hennes har det? Hva skulle Henrik gjort uten klippekort på SATS, når alle andre gutta på ungdomsskolen har det? Nettopp. Dere sørger bare for at alle kan få de samme tilbudene (ikke bland økonomi inn i bildet, er du snill), og ønsker oppriktig å gjøre oss lykkelige. Jeg skjønner forresten ikke hvorfor Jan Thomas ikke har fått Nobels Fredspris ennå – med tanke på alt det han ofrer og gjør for samfunnet..?

En annen ting jeg vil gi dere kreditt for, er hvordan barnereklamer på TV gjør en super innsats for den berømte likestillingen. Det lages lyserosa og sukkersøte reklamer for jenteleker, og superbarske og tøffe reklamer for gutta. La den spaden få være en spade, liksom. Helt til slutt har jeg bare et kort spørsmål til dere om reklamebransjen sånn generelt: Hvor får dere tak i så pene mennesker? Jeg mener, de ser så plettfrie ut, liksom. Helt glatt hud, tynne som pinnedyr og vakre som glansbilder. Sukk, sånne mennesker må ha det godt med seg selv.

Kjære foreldre. Nå er det jo snart jul, og jeg vedder på at ungene deres har like beskjedne ønskelister som alltid. Dere har vel kjøpt minst halvparten av listen, hva? Ja, tenkte jeg det ikke. Det er godt å høre, ellers hadde det bare blitt snørr og tårevåte øyne. Hva ønsket de små sjarmtrollene seg for noe i år, da? Da jeg var ung, ønsket jeg meg alltid lego og plastikkdyr, og… - Jessica på fire ønsker seg sminke, sa du? Oi da, det var vel kanskje litt tidlig? Eller, når jeg tenker meg om er det jo greit å begynne tidlig. Jo før, jo bedre egentlig – så blir de bedre rustet mot den harde virkeligheten. Jeg vil gjerne gi et par velvalgte ord til mor, og så noen kommentarer til far, om det er greit?

Kjære mor. Jeg håper virkelig du minner jenta di på at grønske på klærne vitner om feil vennekrets, og lærer henne å bruke leppestift en gang for alle. Det er for synd om den dyre Dior-leppestiften din blir ødelagt av drastiske bevegelser mot irriterende glatt barnehud. Kjære far. Jeg regner selvfølgelig med at guttungen din deltar aktivt i et fotballag, er spiss og scorer alle målene. Om han tryner i grusen, håper jeg du fortsetter med å minne han på at kun jenter/ pyser griner. Skrubbsår er barskt, og situps er noe du gjerne kan lære han allerede i treårsalderen. Bare se for deg kroppen han vil få da, hvis han får inn teknikken såpass tidlig. Og en siste ting: Mens dattera di pugger på hovedsteder, lærer du guttungen bilmerker utenat, ikke sant?

Kjære barn. Har dere hørt om Karius og Baktus? Jaaa, det har dere jo, selvfølgelig. De trollungene i tennene til Jens, vet dere, som kommer hvis man spiser for mye godteri. Ja, husker dere moralen i det stykket? Hva moral betyr, ja. Hva man lærer av filmen, liksom. Sånn som i Pinnochio, ikke sant, så lærte dere at det er stygt med stor nese, og at det heldigvis finnes plastisk kirurgi, sant? Og i Skjønnheten og Udyret, vet dere, så lærte dere at pene mennesker blir sammen med pene mennesker og at stygge folk finner stygge likesinnede. For dere husker vel at Skjønnheten egentlig var blind? Så, hva lærte dere av Karius og Baktus, da? – Ikke hør på hva mora di sier, sa du? Neeei! Det var vel ikke helt riktig, vel. Moralen er jo selvfølgelig at det er viktig med pene og hvite tenner!

Kjære fornuft. Hvis du i det hele tatt prøver å trenge deg innpå igjen, så slår jeg opp. Nei, jeg mener det. Det eneste du oppnår er å gi meg hodebry, så ikke gidd en gang. Jeg er så lei av ditt moralske pjatt om riktig og galt, sunt og usunt, bla, bla, bla. Jeg har lest i Se og Hør at slankemidler er sunt og velfungerende, så ikke kom her og tro at du er mer oppegående enn en av Norges mestselgende aviser (!). De har til og med selvforklarende illustrasjoner, som viser før- og etterbilder av Olga som gikk ned 50 kg på tre dager. Jeg fatter ikke at du orker å bry deg en gang, for det er speilbildets realitet som gir meg inspirasjon til dagens nye utfordringer.

Nå gidder jeg faktisk ikke å snakke med deg mer, fornuft – jeg skal nemlig ut å jogge, så spise en agurkskive, så trene litt til, så dusje og deretter gjøre det som skal til for å føle meg vel. Så skal jeg spise en halv brødsmule, sånn at jeg ikke blir altfor full på rusbrus i kveld, når jeg skal ut på byen for å sjekke hvem som er styggest denne gang, for så å oppholde meg ved siden av henne hele kvelden. Fordelen med dette er jo at jeg automatisk ser penere ut, og slik fortsetter den gode sirkelen - helt til vi alle får rynker, rullatorholdning og hengepupper. Heldigvis finnes det botox, photoshop og en fjerde statsmakt som griper inn tidlig, allerede i barndommen.


XOXO.

57 kommentarer:

 1. Thea Karoline8/10/09 09:51

  Elsk Sofie :) <3 Haha, deilig

  SvarSlett
 2. Thea Karoline:

  Nice, visste ikke at du var innom her. :D Elsk tilbake!

  SvarSlett
 3. Tusen takk. Dette var dagen høydepunkt så langt. Skulle ønske jeg kunne skrive sånn! :)

  SvarSlett
 4. Kjempebra innlegg! Elsker bloggen din! :)

  SvarSlett
 5. Så sinsykt bra skrevet! Du får sagt det! hihi

  SvarSlett
 6. For et sinnsykt morsomt innlegg!

  SvarSlett
 7. Spot on! Jeg må bare få si det; du er idolet mitt, Sofsen! Fantastisk. :-D

  SvarSlett
 8. Åh, du skriver så bra! :D

  Partioversikten du lagde hjalp meg forresten veldig mye med en stil jeg måtte skrive om FRP! Tusen takk :)

  SvarSlett
 9. I love it! :) Litt forsiktig bør man gå på stien ang. slanking og spisevaner. Ja, dagens medier propper jenter full av bilder og idealer med fyrstikkjenter - men mange har helt andre problemer rundt mat, og selv om jeg ikke bryr meg, så kjenner jeg en del jenter (og gutter, for den del), som ville tatt seg nær av alt det "spiseforstyrretrelaterte" du skrev i teksten din.
  Ellers digga jeg teksten, særlig den biten om hva alle barnefilmene EGENTLIG handler om :D

  SvarSlett
 10. Du er genial ;) Likte særlig avsnittet om moral.

  SvarSlett
 11. Du har verkeleg evne til å skrive om alvorlege tema på ein ironisk og humoristisk måte, utan at det blir useriøst. Ein anar alltid din seriøse undertone. Godt jobba, nok ein gong :)

  SvarSlett
 12. Jeg får ikke sagt det nok:
  Jeg digger deg! :D

  SvarSlett
 13. Du har gjort det igjen Sofsen! :) Du har en genial måte å skrive ironisk på og likevel vere seriøs.

  SvarSlett
 14. Du er best sofie :D

  SvarSlett
 15. Sofsen, du får det alltid til! Bra du tar opp slike ting, og måten du skriver på er helt fantastisk. Stå på! :D

  SvarSlett
 16. Anonym: Seriøst? Er jeg idolet til noen? Wow... Hva kan jeg si!? TAKK? Nå ble jeg både flau, smigret og satt ut!

  Linda: Takk selv! Bare bra du fant hjelp i partioversikten min. :)

  Kathrine: Tusen, tusen takk! Sånt er så hyggelig å høre.

  Anonym: Ntåh. Takk! DU er best som leser bloggen min!

  Rita: Jeg får det nok ikke allitd til, men det er utrolig gøy å få så god respons på det jeg skriver. Vet du hva? Selv blir jeg aldri helt fornøyd. Nå skal det sies at jeg er perfeksjonist til tusen. Men dere gir meg håp om at det jeg skriver har noe å si. Tusen takk!

  SvarSlett
 17. Kristin Rødsand: Hehe, nå så jeg linken din: "harikkeblogg.no". Tusen takk for veldig søt kommentar. Jeg digger at du digger meg. Eh. :D

  SvarSlett
 18. You rock! Eller noe sånt :D

  SvarSlett
 19. Du vet det, men ILU likevel <3

  SvarSlett
 20. Åh, jeg ler!! Så genialt skrevet!! Du er så flink til å få frem viktige poenger på en kjempebra måte:-)

  SvarSlett
 21. Jeg leser aldri laange innlegg. Men jeg leser altid dine. Rett og slett fordi at jeg vet at jeg kommer til å lese noe dritbra!!

  SvarSlett
 22. HAR DU DET VONDT OG VANSKELIG?
  TRENGER DU NOEN Å SNAKKE MED?

  BESØK MEG PÅ: WWW.SNAKKMEDMEG.BLOGG.NO
  DET ER HELT ANONYMT!

  <3

  SvarSlett
 23. Er det "ønskereprise"? :D (tror jeg har lest dette før, am i right?)

  Uansett et fantastisk kåseri :) Du burde virkelig bli journalist eller noe i den duren :D

  SvarSlett
 24. Dette er det beste innlegget jeg har lest på lenge! Fantastisk bra skrevet! Digger det! :D

  SvarSlett
 25. Jenny Marie8/10/09 16:16

  Utrolig bra skrevet! De seriøse temaene blir samtidig morsomt å lese om fordi du bruker ironi. Så selv om det er et viktig tema, blir den morsom å lese. Du får meg til å le :)

  Det er kjempebra at du klarer å oppdatere ofte OG alt det du oppdaterer med er jo dødsbra!

  SvarSlett
 26. Herlig skrevet!

  SvarSlett
 27. Ja, jeg skjønte jo at du mente det, og det er vel ingen som ikke kjenner noen som ikke har problemer med mat og utseende. De fleste jeg kjenner som har slike spisevaner er folk som ser skjønnhetsidealene og vil bli tynne - de jeg tenkte på er de som ikke har det slik, og ikke klarer å ha et normalt forhold til mat. Kjenner at jeg har litt vanskelig for å ordlegge meg her, men hvis man ser litt annerledes på det:
  en med agorafobi har ikke denne diagnosen fordi han eller hun ikke vil være ute blant folk, på samme måte som at mange med anoreksi ikke har diagnosen fordi de _vil_ være tynne, men har en angst rundt mat og kalorier.

  Dette ga sikkert ikke mening, men jeg likte virkelig teksten! Kjempegodt! Så er det ikke tvil om det, iallefall ;)

  SvarSlett
 28. Genialt!

  SvarSlett
 29. Fy faen! Så JÆVLIG bra skrevet. Jah, sorry for banninga, men dæven - dette kan du virkelig! You go girl!

  SvarSlett
 30. Å herregud, nå ble jeg redd. Jeg satt akkurat og skrev et leserinnlegg i norsken nå, bare at den handler om testing på dyr og pelsindustrien. Og tittelen jeg valgte var akkurat den samme som din "because you're worth it". Skummelt!

  Uansett, kjempebra skrevet, Sofie!

  SvarSlett
 31. hahah, fantastisk skrevet!

  SvarSlett
 32. SOOOFSEEN :D

  Alriiightyyy mighty

  REBECCA: Jeg har en spiseforstyrrelse, så jeg kan jo svare:) Jeg, for min egen del tåler J-Æ-V-E-L-I-G mye når det kommer til humor ang spisefortsyrrelser. Det er hysterisk for meg som har hatt bulimi i 14 år, og se hvordan folk f.eks uttaler seg om noe de ikke har peil på, eller at de sier noe om temaet fordi de TROR de vet...Men når noen i det hele tatt uttaler seg og selv IKKE har en sf, så sier det seg jo selv at de ikke vet eller kan NOK.

  Og ja, dagens samfunnsidealer er bare en brøkdel av det som har emd sf å gjøre. De er aldri ÅRSAKEN til en sf, men en vedlikeholder. Heller ikke noe alle vet/skjønner.
  Årsaker bak en sf er mye mye mer kompleks enn samfunns*idealene* som er....

  Jeg tolker dette innlegget fra deg sofsen som et uttrykk, for å *ikke gidd å vær så jævla perfekt* innlegg, og dette som er nevnt om mat/slanking osv er bare et uttrykk for noe som er en *samfunnsnorm*...og at det ikke ligger noe vondt bak det ;)

  SOFSEN: *you ignorant biiiatch, you better stop act like such a wannabe diva!* LOL...( også skrevet i ironi ;) i digg sofsen <3 )

  klem <3

  SvarSlett
 33. AH! Jeg digger deg bare mer og mer!
  Du skriver som en gud.
  Jenter ja .. Jeg skrev en damenestale til russeballet. Den er kul. Kanskje jeg skulle legge ut den? :D

  Keep it cummin´luvin!

  SvarSlett
 34. Helt enig at det er alt for mange slankeprodukter på markedet og ikke minst på tv-skjermen i dag; og er jo blitt verre.

  Likevel syns jeg de enkle levereglene ikke bør bli borte. Godteri er kun i helgene, gå ut og lek, spis opp maten din og puss tennene dine!

  Det er ikke fanatisk, bare sunn fornuft

  SvarSlett
 35. Anonym: ELLERS TAKK, DET GÅR BRA. KANSKJE EN LITEN ULEMPE AT BLOGGEN DU BESKRIVER IKKE FUNGERER? DET ER PÅ EN MÅTE EN VESENTLIG DETALJ.

  <3

  Sofie: Fine navnet! Ja, det stemmer. Men jeg ryddet i arkivet i går, og så at noen innlegg var "ødelagt" eller hva jeg skal si. De bare fucket seg opp uansett hva jeg gjorde, selv når jeg redigerte html'en. Så da måtte jeg nesten publisere det på nytt. Nå skal det sies at dette ble publisert helt i starten av min tid som blogger. Jeg har langt flere lesere nå, så egentlig var det bare gøy å kunne legge det ut på nytt. :)

  Jenny Marie: Tusen takk skal du ha! Det er ikke alltid linke enkelt å komme på noe å skrive, men jeg tenker som så at dersom jeg ikke har noe spesielt å komme med, lar jeg heller være. Virker som mange blogger på måfå, og det vil jeg aldri noensinne gjøre..!

  Sandra: Neimen takk du! :)

  Ellisiv: Thanks, Tom Hanks!

  SvarSlett
 36. I. LOVE. YOU, SOFSEN.

  I do!! :D

  SvarSlett
 37. I love you all! <3

  SvarSlett
 38. I know, er ikke sikkert barna forstår... prøver å krydre med div bilder ellers da. Sånn for å holde det spennende :P
  Jeg tror det som oftest er jeg, Eden som kommenterer - men vet jo ikke hva de andre jentene holder på med. Bør kanskje skifte nick til WoS - Eden. Ja, det skal jeg gjøre.

  En annen ting er at folk fortsatt stiller så mange spørsmål! Skulle jo bare ha en liten spørrerunde, men sliter jo som bare pokker med å bli ferdig. Heldigvis ferdig snart! Og, aner ikke hvor ganger vi må skrive at vi bare en jenter som bretter ut selivet vårt, er ikke leger som vet hva kvisene på ballene er for noe. Vi digger leserne våre, men GUD vi oss STYRKE.

  Neida såå.. sliten jeg.

  SvarSlett
 39. Haha, jeg liker deg også! Tror jeg sa love you over her også:) Hurra.
  Exactly! Sofsen Psykologen er det sikkert mange som går til :) Jeg deler gjerne en mening jeg har om noe, men for all del - ikke prøv å lær noe av meg liksom :P

  SvarSlett
 40. Herregud, så SINNSYKT dyktig du er! Inspirasjon til tusen!

  SvarSlett
 41. Fantastisk, jeg er offisielt kjempefan av deg : D

  SvarSlett
 42. Dette inlegget var flott !
  Det falt virkelig i smak !

  Godt å se at det finnes noe fornuft igjen i verden :)Og dette sier jeg i god viten om at jeg ikke er den perfekte fornuftskjemper som aldri blir slukt inn :)

  Men jeg liker folk som prøver å vekke opp folket !

  Jeg liker deg jeg :)

  Har du foresten vurdert å bli den nye, forbedrede og kvinnelige Otto Jespersen ?

  Du ville gjort deg med et eget tv show!
  Jeg hadde i alle fall villet se det :)

  Men men.. Nok om mine meninger :)

  Takk og god natt :)

  SvarSlett
 43. Du skriver så UTROLIG bra, og du kunne ikke få sagt det på en bedre måte! Skulle vært utgitt en bok så mange mange flere fikk noe av din fornuft inn i sitt overfladiske hode. Eller, "neei jeg leser da ikke en HEL bok, jeg kjøper heller Se og Hør eller Cosmopolitan for å få inspirasjon til hvordan jeg kan se enda penere ut"

  SvarSlett
 44. Liker stilen, statsministertale-touchen var fiffig. Du skriver bra, det inspirerer, får meg til å ville skrive mer. takk.

  SvarSlett
 45. Gud så bra du skriver!

  SvarSlett
 46. Herlig!
  Du skrive så bra! :-)

  SvarSlett
 47. genialt,som alltid!

  må ikke glemme at etter kun en agurkskive og en halv brødsmule blir man også fortere full så det holder med en kvart rusbrus(så man ikke får i seg for mye kalorier liksom)

  xD

  keep up the good work!

  SvarSlett
 48. Du skriver så fantastisk bra! Jeg kunne ikke skrevet det bedre selv!

  SvarSlett
 49. Åh, du er så flink til å skrive! Jeg satt å skrev et kåseri på skolen i dag, men når jeg ser det her, vet jeg ikke om det i det hele tatt kan kalles et kåseri. Den skrivekunsten din vil jeg ha!

  SvarSlett
 50. Haha, du er latterlig!!

  SvarSlett
 51. DU ER MIN HELT! :)

  Fy flate så bra du skriver! Jeg oppdaget bloggen din for noen dagen siden, og siden da har jeg hatt lese-maraton! Jeg skulle virkelig ønske at jeg kunne skrive like bra som deg! :) Vedder på at du har gode karakterer i Norsk!

  SvarSlett
 52. Du er utrolig flink, vet du det? det innlegget der skal jeg foreslå for læreren min å ta opp i klassa. genialt, love you:D

  SvarSlett
 53. all ære... men du glemmer et viktig poeng mot slutten der: "Helt til slutt skal jeg spise en halv brødsmule, sånn at jeg ikke blir altfor full på rusbrus i kveld..." Glem ikke at rusbrus, og all alkoholholdig drikke generelt, inneholder massive mengder kalorier. For å kvitte deg med disse anbefales det å sjangle på høye heler bort til den første og best fyren i baren, blottlegge de 28 hullene i strømpebuksa, som synes jævlig godt siden kjolen du tok på deg knapt dekker de, for anledninga, nytrimma pubes'a,snøvl et par velvalgte ord om at du ikke ligger med noen første gang du treffer dem, men at du godt kan bli med ham og de 4 kompisene på naschpiel alene. Sørg for at du fyller nascet med et par runder i vertens binge, før du rundt soloppgang rasker med deg etterlevningene av deg sjæl, tar trappa ned, går morgenen i møte med trynet fullt av mascara, gammal foundation og en ånde som kan drepe en okse, før du, vel ute på gata, innser du at du ikke har noen lommebok, mobil eller husnøkler.."hvor faen blei det av de?" så du har ikke noe valg enn å ta beina fatt, hadde du bare visst hvor i helvette du var.... da får du i alle fall brant av noen kalorier..."PUUUHHH". Eller så kan du jo alltids droppe rusbrusen og heller be han rike "onkelen" som står i døra på det hotteste utestedet om å ordne deg noe amfetamin, siden det tross alt gjør deg oppstemt og energisk, samtidig som du helt mister matlysta.... lykke til... og takk som byr. det skal bli en fantastisk opplevelse å bli gammal... de kommende generasjonene kommer nok til å ville ta vare på oss... tross skrukker, lukt av gammalt skinn, sikkel og dårlig fordøyelse.

  SvarSlett