11.8.09

Tale til...


... De som bare klager på politikere.


Kjære dere som kommer med utsagn som: "Jeg gleder meg til å se at de i det hele tatt gjør noe", "de bare lover og lover, men de gjør jo ingenting", "jeg stoler ikke ett sekund på noen av dem", osv, osv. At dere høres ut som hjelpesløse unger som forventer at de voksne skal rydde opp etter dere, er på ingen måte urovekkende. At dere omtaler politikere som maskiner med minst 50 timer i døgnet er dessuten bare rettferdig.

Kjære dere som bare klager på politikere. Jeg sier som Terkel i knipe: Hva med deg sjæl? Hva er poenget med å sitte på ræva og klage dersom du ikke gjør en dritt for samfunnet vårt selv? Hva gjør du for politikken? Du stemmer hvert andre år, sier du? Jøss. Jeg er imponert. Du følger med på nyhetene også, ja? Wow. Hvis du i tillegg sorterer søpla di og brenner for at kommunen din skal få ungdomslokale kan du jaggu legge deg med god samvittighet om kvelden...

Slapp av. Jeg sier ikke at det er feil å ikke være engasjert (hva er egentlig å være engasjert? I mine øyne trenger du ikke å være medlem av et parti for å være engasjert. I mine øyne handler det om å følge med og vite at man har et visst ansvar som samfunnsborger). Det som derimot er ganske imponerende, er når folk generelt, og sofavelgere spesielt, klager. Klager over politikere som på mange måter har verdens mest krevende yrke. De har folkets tillit på prøve, må gifte seg med jobben og tåle at media passer på dem som vaktbikkjer 24/7. Spør deg selv: Hvordan hadde du taklet å være politiker? (Om du i det hele tatt gidder å ofre det en tanke).

Jeg skal på ingen måte forsvare politikere ved å si at det er synd på dem. Herlighet. Jeg sier bare at de får ufortjent mye pes fra folk som klager i hytt og pine (mest i hytt). Som om de leter etter feil og klager over at de "aldri gjør noe" eller ikke gjør nok. De samme klisjeene brukes gang på gang for å begrunne hvorfor det og det partiet suger - som ungdommen nå til dags sier. Hva med FrP-slageren: "Skal du stemme på rasistpartiet?" eller SV-regla: "Jeg gleder meg fremdeles til å se varm lunsj på skolene i landet vårt".

Kjære dere som "bare" klager. Hva om dere eventuelt setter dere bedre inn i hva de derre politikerne faktisk har fått til? La meg ta den rødgrønne regjeringen som eksempel. Det er klart de ikke har fått gjennomført alt de lovte under Soria Moria-erklæringen. Men de har virkelig gjennomført en del. Jeg skal ikke liste opp masse eksempler her, for da blir jeg vel beskyldt for å ta parti (bokstavelig talt). For å si det slik: I dette innlegget forsvarer jeg (til og med) Siv Jensen. Og vi huske på, at politikerne driver retorikk på høyt nivå. I tillegg kan det virke som det er en ganske så vesentlig faktor enkelte glemmer, og det er prinsippet om flertall på Stortinget. "Få Siv Jensen inn på Stortinget - den dama får i hvert fall gjort noe!" Dette kan kanskje komme som sjokk på noen, men det er altså ikke sånn at Siv Jensen kan legge ned veto...

Det er som om du bestemmer deg for noen nyttårsforsetter rundt årsskiftet. Si at du setter opp en liste over tjue ting du vil klare å gjennomføre. Hvor sannsynlig er det at du mestrer alt dette med glans, med mindre du har latterlig mye tid til overs? La oss si at du greier ti av dem. Skal du likevel få høre at du ikke har klart en dritt? Eller at du ikke har prøvd nok? Nei. For det er jo ikke sannheten. Heller ikke rettferdig. Så, for å si det på denne måten: Tror dere "klagere", at politikerne sitter på ræva hele dagen og teller striper i taket..? Dessuten skjer det mye som vi ikke ser direkte.

Kjære dere som i ett sett klager over politikere. Det å klage over andre er i mine øyne ansvarsløst og veldig lite konstruktivt. Så bruk ytringsfriheten din da, vel! Prøv å gjøre noe med det. Det er ikke noe i veien for at du sender et brev til en eller annen politiker, ringer fylkeskommunen eller stiller opp i demonstrasjon for den saks skyld. Og du kan for all del skrive avisinnlegg eller i det minste bruke stemmeretten din (dersom du har, selvfølgelig). Også er det jo en fordel om du faktisk setter deg inn i det du syter om. Kanskje bildet vil være litt mer nyansert da.

"Min mening betyr ingenting". Tull! For å sette det på spissen: Dersom alle hadde tenkt slik hadde vi ikke hatt en eneste politiker. Vi hadde ikke hatt et eneste gjennomført vedtak eller tiltak. Men heldigvis er det noen som tar på seg ansvaret. Og det er ikke sånn at en politiker kan gjøre hva han eller hun vil. Det er visse lover og regler som skal følges, de står til ansvar overfor folket; velgerne - og vi har for eksempel sett det før: Ministere, ja selv en regjering har måttet gå av som følge av mistillit.

Kjære dere som klager og klager. Slutt med sytinga og gjør noe med det i stedet. Ellers kommer du ingen vei.

http://www.nataliedee.com/092404/talkin%27-politics.jpg

60 kommentarer:

 1. YOU GO GIRL!!!!!!!!!!

  SvarSlett
 2. Imponert! Kunne ikke vært mer enig. Lei av sånne såkalte "rompesittere" som bare klager. Man må ta i ett tak selv. Der er ikke jeg flink nok heller.! Siden det ikke er så varmt i dag da, så får jeg heller ta av meg sydvesten.
  (Hatten regnet bort)! Utrolig bra poengtert!

  SvarSlett
 3. TAKK!
  Og en annen ting som jeg synes er viktig å påpeke at fordi om Jens Stoltenberg er statsminister så bestemmer han faktisk ikke alt. Selv om regjeringa gjerne vil ha vann i alle offentlige svømmebasseng så kan det godt hende at både høyre, krf og frp sitter og stemmer i mot på stortinget. Det aller meste er oppe til avstemning.

  Og Gud hjelpe oss hvis Siv Jensen blir statsminister i dette landet. Da mister jeg all tro på intelligens i den norske befolkning og emigrerer til Sverige.

  SvarSlett
 4. Anonym: Takk for det :)

  SusanneW: Bra jeg ikke er alene! Haha. Hatten regnet bort. Man kan vel ikke... regne... med annet. HEHEHEHEHEHE. Heh. Eh.

  SvarSlett
 5. Du er så bra Sofie! Du er en av de få her i bloggverdenen som faktisk bruker "berømmelsen" sin til noe bra. Jeg håper virkelig folk tar til seg det du sier, for skriver så fornuftig og gjennomtenkt, og som sagt BRA.

  Og dessuten kunne jeg ikke vært mer enig med deg.

  SvarSlett
 6. Har du ett snev av "tørr" humor Sofie? :P

  SvarSlett
 7. Hadde det bare vært flere jenter som deg Sofsen! Du beviser at man både kan være kjent, pen OG smart. Jeg sier som Elise: TAKK!!

  SvarSlett
 8. Haha, kunne ikke vært mer enig. Jeg er så lei av at folk sitter på rompa si, klager på for dyr alkohol og at politikerene ikke er magikere.

  SvarSlett
 9. SusanneW: Haha. Kunne ikke falle meg inn!

  Ole: Wow! Det må jeg si..! Tusen takk!!! Jeg blir jo bare dritflau her jeg sitter. Kjent er jeg forresten ikke. Jeg er kanskje litt kul. Det kan jeg være :)

  SvarSlett
 10. So true! :)
  Men kan ikke du ta en runde om de største partiene vi har i landet, og skrive om meningene dems og hva de jobber for?
  Kan ikke si at jeg er interessert i politikk, fordi jeg vet så lite. Men jeg vil vite mer, gjerne fra ditt synspunkt! Det hadde vært supert :)

  SvarSlett
 11. Hihi, absolutt!
  Og imot det meste av FRP selvsagt.. de er liksom ikke helt til å stole på.. og de skremmer meg.

  SvarSlett
 12. Sv: hahaXD Om Siv Jensen blir statsminister så foreslår jeg at vi skaffer oss en leilighet i Stockholm der vi kan drive med propaganda og planlegge et statskupp sammen:)

  SvarSlett
 13. Omg, du er så sinnsykt bra, jente! :D:D

  SvarSlett
 14. you gogirl:) kunne ikke vært mer enig altså!

  SvarSlett
 15. Sv: Bra. Det er nemlig veldig greit å ha kriseplaner klar. Jeg stoler dessverre ikke på det norske folk.

  Jeg synes liksom den er så... Ja.. Jeg vet ikke. Litt kjedelig og grå kanskje? Og litt rotete.

  SvarSlett
 16. Sv: Oi, nå ble jeg litt overrasket. Selveste Sofsen i egen person, liksom. Jeg må bare takke og bukke og nikke og neie, og si at jeg liker bloggen din minst like godt!

  SvarSlett
 17. sv: Nei nei nei, det må du absolutt ikke!
  Men tusen takk, det betyr så mye at du skriver,
  og ikke minst det du skriver :)

  Jeg er glad i deg selv om jeg ikke kjenner deg.
  Går det an?

  SvarSlett
 18. Selvfølgelig skal du få bli det! Det er jo bare hyggelig for meg det. Hehehe. Sendte deg en mail, jeg :)

  SvarSlett
 19. JEG må si jeg er veldig interessert og ikke minst engasjert i politikken. Sitter å er like sinna på diverse politikere i debatter, som om det skulle vært en av de dårligste dommerne i Norge som dømmer en godset-kamp. Ja, da skal jeg love deg vi snakker engasjement.

  MEN alikevel må jeg, som ferdigstemt allerede, få si at jeg syntes det virkelig er mye lovnader. Det loves hit og dit. Spesielt et par partier lover at ALT skal bli så bra. At Norge blir perfekt. At pengene bare skal kastes ut til diverse ting. ...og jeg må si at jeg da gjennomskuer de. For det er ikke MULIG å få Norge til å bli et så godt land som en god del partier mener at de skal klare å få det til. De må sprøyte ut så mye bullshit.

  MEN (skjønner ikke hvorfor jeg skal starte alle avsnitt med store bokstaver, men shit la gå) jeg blir altså fryktelig irritert når jeg hører lovnader. Og de ikke fylles. Det er litt av meningen med lovnader. Å love noe, det er et ord jeg sjeldent bruker, for jeg vet aldri hva som kan skje. Og at jeg hører det "å love" noe så ofte i norsk politikk blir fælt, når jeg vet at det sjeldent blir nettopp lovet. De bryter lovnadene en god del ganger.

  MEN (igjen altså. FAEN, nå blir jeg irritert på meg igjen) jeg stemmer, og jeg stemmer ikke det samme som deg, men jeg stemmer heller ikke noe fiendtlig parti for deg! Og jeg skjønner at du vil rette deg til sofasliterne som går i strupen på politikerene.

  Herregud. Nei nå gir jeg meg. Over og ut fra et forbanna kjedelig rom, på et forbanna kjedelig sted i Norge. Hilsen kjedelige meg.

  SvarSlett
 20. Nydelig skrevet Sofie! Håper mange får et lys som går opp for seg etter dette innlegget! =)

  SvarSlett
 21. Meget god tale, Sofie. Jeg er selv en av de som tenker "kan de ikke bare, bare bare!", men du fikk meg faktisk til å se dette fra en litt annen side. Det jeg mener er at de fleste politikere (ANER IKKE hva partiene står for osv, vet ikke hva de rødgrønne er engang, så jeg skal ikke lage en diskusjon om noe jeg ikke kan om) prioriterer helt feil! Greit at et operahus er kult å ha, men herlighet det finst så mye ting som er viktige her i verden!

  Har du forresten tips til en liten jente som har lyst til å bli med i elevrådet? Når vi skal velge elevrådsrepresentanter så er det alltid de med flest venner i klassen som vinner... Selv om jeg tør å si at jeg passer meget godt til det arbeidet, er det ingen som bryr seg :/

  SvarSlett
 22. OK da, men jeg vil være med å skape reaksjoner og slikt. DÆVEN DØTTE altså.

  JEG skal på øya-da-di-da-di-dooo-dooo! Neida, så... Men jeg skal pendle fra Oslo til Lier, det er litt mindre "da-di-da-di-dooo-dooo"

  SvarSlett
 23. http://heitonje.blogg.no/1250031210_heia_fremskrittsparti.html <- Oppdrag for deg! hah

  SvarSlett
 24. Okay - jeg følte at denne traff meg en smule. Allerede på overskriften lurte eg på om jeg skulle lese fordi det sanns var noe jeg også er "skyldig" i. Jeg må si det at det var en god tale, Sofie. Og du er flink.

  Jeg skal ikke (les: gidder ikke) kommentere noe ting, for da blir det sanns litt diskusjon med det. Så, jeg skal ikke si noe annet en god tale, og jeg tror kanskje jeg kommer til å endre litt mitt syn på politikerene. De er jo tross alt ike maskiner. True true.

  SvarSlett
 25. Du er så god.
  Jeg tror det er derfor jeg er glad i deg. Du har alltid noe
  godt å si til meg virker det som, og den dagen du skrev
  på facebook'en min for eksempel, var det den lille smulen av
  positivitet som fikk meg til å være glad den dagen. Og det er
  sånne små ting som folk kanskje tenker at ikke har noe
  særlig å si, men for meg betyr det virkelig noe.

  Jeg blir alltid så glad inni meg når du skriver. Hvis noen hadde
  spurt meg om jeg kunne si en ting som på en måte sammenfattet
  hele den personen Sofie som jeg "kjenner", da ville jeg sagt at
  du har et enormt hjerte med plass til mennesker som du ikke
  en gang har møtt! Og det er en av de aller fineste egenskapene
  jeg vet om.

  SvarSlett
 26. Nok et kvalitetsinnlegg dette Sofsen! Er ikke gammel nok til å stemme enda selv, men er allerede lei alle som klager til tusen uten å hverken engasjere seg eller gjøre noe selv.

  SvarSlett
 27. Takk for svar og gode tips!
  Læreren vår gjør det på den måten at de som vil rekker opp hånden, og så stemmer man på lapper. Skulle vert sånn talegreie ja! :/

  SvarSlett
 28. Tusen takk for svar Sofie :-) Det betyr mye!
  Tror nok jeg skal si ifra til læreren min ja. ;)

  SvarSlett
 29. Du får virkelig sagt det du !

  SvarSlett
 30. Hvorfor skal de love så forbanna mye når de selv vet at det er uvirkelig å holde disse løftene! Ja, de har mye å gjøre, men jo mindre de lover, jo flere løfter kan de holde.

  SvarSlett
 31. Guilty as charged...
  Sofsen for Statsminister sier jeg bare \o/

  SvarSlett
 32. Tommelen opp for deg, kjære! Gleder meg til å se deg som vår neste statsminister :-DD

  SvarSlett
 33. Bra sagt, Sofie! Satt selv om tenkte dette. Det er jo ikke mulig å få til alt heller. Man kan ikke få i både pose og spann... Nei, nå hørs jeg ut som mora mi. Da sier vi takk for meg :D

  SvarSlett
 34. Er enig i det du skriver. Men alikevel, følte jeg at jeg ble litt irritert. Ta ap som et eksempel, når de gang på gang på gang lover at de skal bedre eldreomrsorgen, og ikke gjør det, da har et hvert menneske sin fulle rett til å klage! De styrer landet vårt, de sier og lover ting som gjør at vi stemmer på dem, og da burde vi vel få det vi har blitt lovet? Man kan ikke sitte å støtte politikerne når de ikke holder løftene sine, mener nå jeg. Selvfølgelig gjør de også en bra jobb, ikke noe å si på det. Grunnen til at Norge er et av verdens beste land og bo i, og nettopp pga politikerne og dem som styrer landet. Vi har også mye og takke dem for, men jeg synes da vi har all vår rett til å klage når noen av dem aldri holder det de lover!

  SvarSlett
 35. Jeg er så enig. Jeg har tenkt på det samme selv flere ganger. Det virker som om folk tror at politikere ikke gjør noen ting, at de bare sier til folk at "dette vil vi få til" og når de kanskje ikke oppnår målet sitt, så lyver de til velgerne sine.
  Det virker som om folk tror politikerene driter i alt og alle og bare sitter og spiller monopol og spiser russisk kaviar på kontoret sitt.
  Det irriterer meg. De er bare mennesker de også. Når var sist gang du klarte å forandre opp til flere ting i livet ditt?

  SvarSlett
 36. True, true, true! Blir FORBANNA naar folk klager, og de ikke gidder aa stemme engang! TEIT! Da har man ingenting aa klage paa.

  BRA tale Sofsen! : D

  SvarSlett
 37. Utrolig bra innlegg! Jeg er så enig med deg, er så lei av å høre om politikere som ikke gjør noe "bare lover og lover".

  Du har fått en ny følger av bloggen :)

  SvarSlett
 38. Bra innlegg, igjen, sofsen! :D

  Jeg mener at det er helt greit og klage litt, si sin mening om det som irriterer, provoserer og gjør deg forbanna, inkludert brutte løfter. Men jeg er også HELT enig i at man kan ikke bare sitte på ræva og klage seg gjennom livet og forvente at alle andre skal gjøre ting for deg.


  men uansett, herlig, keep them coming! :D

  SvarSlett
 39. Som om jeg skulle sagt det selv! Jeg blir skikkelig provosert over alle som hetser politikerne, som om de har skyld i all elendighet i dette landet. Jeezes, grow up! :P

  SvarSlett
 40. Tommel opp for deg, nok en gang!

  Er så enig! Om man ikke gidder å gjøre noe selv skal man absolutt ikke klage!

  SvarSlett
 41. Bra skrevet.

  SvarSlett
 42. Da sier jeg som Bjørn EIdsvåg; Eg ser.

  Let me know when you have the time. Jeg føler meg gira på et slikt stunt akkurat nu.

  SvarSlett
 43. Sv; ja, ikke sant?:)

  Fin blogg!!

  SvarSlett
 44. Heisann :)
  Hvordan går det med deg?
  Her går det sånn nogenlunde.. Sitter å venter på at bikkja skal avlives, ikke særlig gøy :/ Hun drar 18.45.. Har hatt ti vidunderlige år med henne og nå er det plutselig slutt :S Jaja, jeg tenker som så at hun får det bedre nå...

  Du skrev på ett innlegg her at du hadde fått deg jobb, hvor har du fått deg jobb? :)

  Mange klemmer fra Marlene :) (du vet adressen min, eller så kan du svare meg på face) Setter meg som anonym :P

  SvarSlett
 45. Nå har jeg tegnet deg og publisert den på bloggen.
  Det er noe med deg jeg ikke klarer å fange så det ligner, jeg ble jævli forbanna. Men du kan hvertfall se den her:
  http://glamorous88.blogg.no/1250176881_dagens_tegning_138.html

  SvarSlett
 46. Et utrolig flott og meningsfullt innlegg, liker måten du skriver på :) Ble annbefalt og lese bloggen din og tenkte å gi det en sjanse - ble helt sjokkert over hvor bra det er med en blogg som ikke bare er outfit osv.

  Litt engasjement fra flere sofaslitere hadde vi virkelig trengt i hverdagen. Jeg er sikker på at det er umulig for politikerne å få til alt de lover, men de prøver da, og det er det viktigste :)

  SvarSlett
 47. Jeg kunne ikke ha sagt det bedre!
  Du er jo fasken meg flink du, Sofie :)

  SvarSlett
 48. Bra skrevet Sofsen! Er litt tatt på senga, er nok relativt flink til å klage på politikerne selv. Er bare en innvending jeg har, og det er at de som regel er like ille selv! Synes stort sett alle politikere er veldig flinke til å unnvike og ljuge og love når det kommer til dem selv og deres eget parti, men når det er snakk om andre er de veldig flinke til å arrestere og klage! Synes nesten det eneste vi hører er "Jojo, men Frp lovet det... Men Ap sa det... Men SV mener det..." De informerer jo oss nesten mer om andres politikk enn deres egen.

  SvarSlett
 49. I have been impressed with the urgency of doing. Knowing is not enough; we must apply. Being willing is not enough; we must do.
  - Leonardo Da Vinci.
  Jeg mente det var et passende sitat. :)
  Jeg har ikke tenkt mye på det før - men du har veldig rett.

  SvarSlett
 50. Nytt innlegg snart?????

  SvarSlett
 51. Sofsen :) Liker virkelig måten du skriver på og emnene du tar for deg. Ikke mange bloggere som er så fokusert på slike ting. Du er virkelig en person å se opp til. Du skiller deg ut og du er herlig :) You just got to love it ;)

  SvarSlett
 52. Takk! Du får det til!

  SvarSlett
 53. Fortsett å blogge, fortsett å blogge, blogge, blogge...! :D

  SvarSlett
 54. At ikke noen parti sporenstreks plukker opp deg om ungdomspolitiker! Makan til apell er det lenge si jeg har hørt. Du er rå! Åshild (som har stemt i 28 år)

  SvarSlett
 55. Go frp!:) Beste partiet i Norge. Frp tar seieren i år.

  SvarSlett
 56. Takk for kommentaren. Så bra at du likte den:)
  Klem.

  SvarSlett
 57. Tor Asbjørn15/8/09 12:38

  Dette var veldig bra skrevet, og jeg oppsummerer raskt (og brutalt) med: bruk stemmeretten eller hold kjeft. :)

  Ha en strålendes dag alle sammen!

  SvarSlett
 58. flott at folk er engasjert, men det virker som om folk mener at å ikke stemme er forferdelig galt. for min del er det ikke det. jeg kan ikke stemme når å stemme ikke er noe jeg tror på. det blir som å konfirmere meg når jeg ikke er kristen - og det er da det er galt.

  vekk med staten!

  SvarSlett