12.8.09

Partioversikten: FrP.
13 - 14. september er det klart for stortingsvalg. Politikk er for mange forvirrende, uoversiktlig og komplisert. Hva står de ulike partiene for, egentlig? Hva skal jeg stemme? Hva er viktig for meg?

- Velkommen til den store partioversikten på Sofsen.com!

Fremover skal jeg ta for meg et parti om gangen og presentere dem etter tur. Jeg skal selvfølgelig (prøve så godt jeg kan å) skrive nøytralt og forsøke å gjøre det enkelt å forstå :)

! Legg merke til linker for mer informasjon rundt emnet.
____________________________________________________

Første parti ut er Fremskrittspartiet (FrP).


Som du ser er de lengst til høyresiden i norsk politikk.


Fem kjappe:

Stiftet: 1973.
Partileder: Siv Jensen.
Ungdomsparti: FpU.
Ideologi: Liberalisme.
Hjemmeside: www.frp.no.


Siv Jensen.

Kort om ulike hovedområder innenfor FrPs politikk:


Miljø. FrP vil "at den eller de som forårsaker påviselig skade ved å forurense også skal stilles økonomisk ansvarlig for skaden". FrP vil øke produksjonen av olje og gass for eksport for å erstatte produksjon av elkraft fra kullkraftverk i Europa.

Skole. FrP ønsker mer orden og disiplin i klasserommet. De vil innføre fritt skolevalg, samt innføre karakterer i alle grunnleggende fag allerede fra femte klasse. FrP har et ønske om "å belønne effektive studenter gjennom studiefinansieringssystemet ved at deler av studielån konverteres til stipend dersom studiet blir gjennomført på normert eller kortere tid". Partiet mener at valgfrihet for den enkelte elev er svært grunnleggende for en god skolehverdag, og hevder at en offentliggjøring av resultater i den norske skolen vil bidra til økt valgfrihet blant elever.

Utenriks. FrP ønsker å styrke Norges forhold til USA. De ønsker dessuten å åpne for en ny folkeavstemning om eventuelt EU-medlemskap. FrP vil prioritere kampen mot terrorisme høyt, samt understreke det de hevder som "et nødvendig og positivt grunnelement i Norges forsvars-, utenriks- og sikkerhetspolitiske plattform", nemlig NATO.

Kultur. FrP skriver på sin hjemmeside: "FrP vil stille krav til alle som mottar offentlig støtte, slik at de må tilby noe som publikum vil ha". De hevder at folk selv burde få bestemme hva som er god kultur, og de ønsker å kutte i garantilønn og stipender, slik at kunstnere i større grad må leve av det de selv skaper.

Finans. FrP mener at staten bestemmer for mye i dag. Partiet hevder at Norge er mulighetens land, og at det enkelte individ bør få mer frihet til å velge selv. FrP ønsker økt konkurranse på markedet, samt lavere skatter og avgifter. FrP vil jobbe for et lavere skattenivå for arbeidstakere, pensjonister og bedrifter. De ønsker dessuten å "redusere unødig offentlig byråkrati og sløsing".


Fra venstre: 1. nestleder Per Sandberg, leder Siv Jensen, 2. nestleder Per Arne Olsen.

Eldreomsorg. FrP vil innføre juridisk rett til sykehjemsplass for eldre når behovet oppstår. De ønsker å likestille private og offentlige helse- og omsorgstjenester, og la de eldre selv få velge fritt mellom de ulike tilbudene.

Asyl- og innvandringspolitikk. FrP ønsker lukkede asylmottak. FrP forklarer selv: "Det er et humant tilbudsom oppfyller internasjonale konvensjoner. Samtidig sikrer vi at ingen stikker ”under jorden” og blir illegale, papirløse borgere". FrP vil "stramme kraftig inn på asyl- og flyktningpolitikken, slik at bare de som har et reelt behov for beskyttelse i henhold til Flyktningkonvensjonen får bli i Norge". (Les om Flyktningkonvensjonen her).

FrP mener at "dagens innvandrings- og integreringspolitikk er naiv og snillistisk. Ved å ta imot flere enn vi klarer å integrere, vil utfordringene vi ser i dag bare forsterkes i årene som kommer." Mange beskylder FrP for å være fremmedfryktige, men FrP selv hevder at "ingen skal forskjellsbehandles på bakgrunn av hudfarge, religionstilhørighet eller etnisk bakgrunn".

Helse. FrP ønsker fritt sykehusvalg i hele landet, både i det offentlige og private. FrP selv skriver på sin hjemmeside: "Vi vil sikre at pasientene har valgfrihet når det gjelder behandlingssted, slik at de selv styrer helsetjenestetilbudet. Dette gjøres ved at folketrygden betaler for behandling av pasienter basert på stykkpris - uavhengig av behandlingssted. Det skal heller ikke være et krav om at helse- og omsorgstjenester utføres i offentlig regi, men for offentlig regning". FrP vil også kjempe for at tilbud om behandling i utlandet bedres for pasienter, dersom tilbudet i Norge ikke kan gis innen en gitt tidsfrist.
FrP passer for deg dersom du...


- mener at hvert individ bør få større frihet og flere valgmuligheter i samfunnet.
- ønsker økt konkurranse på finansmarkedet.
- er for økt privatisme.
- ønsker å "stramme" inn asylpolitikken.
- ønsker å redusere bilavgiftene betydelig.
- er enig i at kunnskaper i norsk språk og samfunnsforståelse, samt avleggelse av troskapsløfte til Norge, skal være vilkår for å oppnå norsk statsborgerskap.
- er for å utvise utenlandske statsborgere som begår kriminelle handlinger med strafferamme over tre måneders fengsel.
- vil øke nød- og katastrofehjelp, og avikle støtte til regimer forbundet med terrorvirksomhet.
- vil styrke Forsvaret og satse sterkt på Norges sikkerhetsmessige utfordringer og forpliktelser.
- er i mot kjønnsnøytral ekteskapslov.
- vil redusere skatter og utgifter.
- er positiv til EU-medlemskap.


... Noe du savner?

Kjør debatt!


Kilder:

- http://www.frp.no/no/Vi_mener/
- http://no.wikipedia.org/wiki/Liberalisme
- http://fpu.no
- http://www.kampanje.com/multimedia/archive/00097/Siv_Jensen_97180c.jpg

82 kommentarer:

 1. Er enig i mye av hva frp mener, bare synd at media har ødelagt ryktet deres.

  SvarSlett
 2. Er enig i noen av Frp's synspunkter, men ikke nok til at de får min stemme. Gleder meg til å lese SV-delen når du skriver den, siden det er partiet jeg kanskje ender opp hos. Bor i USA for øyeblikket, men er hjemme på besøk i begynnelsen av september, og da skal jeg jammen meg forhåndsstemme! Kjempebra partioversikt, Sofsen! Jeg er en av de som synes det er kjempevanskelig å finne ut av hvem som står for hva, så oversikten din er helt super! :) Stå på!

  SvarSlett
 3. Så fantastisk at du gjør dette!! :) Veldig deilig å slippe å lese 100 sider med partiprogram.

  SvarSlett
 4. Tja.. kunne godt stemt FrP jeg (men jeg stemmer ikke rett og slett fordi det har ikke noe si hvilket parti som har makta i Norge... Alle gjør det samme uansett *ler*)

  SvarSlett
 5. Jeg er så med Frp! Meningene mine perfekt skrevet jo, GO FRP!

  SvarSlett
 6. Bra du gjør dette(Y) Jeg har null peilig på hva de forskjellige partiene står for over hode!

  SvarSlett
 7. Veldig godt sammendrag! Ser frem til å lese resten :)

  SvarSlett
 8. Frp sittt program kan se ut som en drøm ved første øyenkas. Men om du studerer det litt.. så ser du fort at noe bare ikke stemmer. De gjør meg litt kvalme, sånn er det bare. Min stemme går ikke dit.

  Men denne "kortversjonen" var helt genial! Opplysnende og interessant å lese.

  SvarSlett
 9. Utifra det du har skrevet (nederst) er jeg ganske enig i mye av det de står for, likevel er jeg mye mer for Høyre. For Høyre står for mer viktige ting - innenfor min interesse. Men nå liker jeg jo ikke Siv Jensen at all. Sikkert koselig og flink dame, men hello in the luke. Nope - FrP er jeg ikke for :)

  SvarSlett
 10. - men ikke veldig imot heller da!! :) de er jo på riktig side.. :D

  SvarSlett
 11. Utruleg bra og objektiv oversikt! Det er skummelt kor mange av FRP sine meiningar eg faktisk kan sei meg delvis einig i. Men det er jo som Dvergpingvin seier: det ser bra ut ved første augekast.

  Under "Skole" kunne du kanskje lagt til at FRP vil legge ned Lånekassen? Det er ein av dei viktigaste grunnane til at eg ikkje kjem til å stemme på dei.

  SvarSlett
 12. Jøss, jeg er imponert over den nøytrale framstillingen din!
  Håpe på at de andre partiene kommer fort, i hvert fall AP og SV som jeg står mellom, for jeg må forhåndsstemme i løpet av uka som kommer og jeg har vanskeligheter med å bestemme meg!

  SvarSlett
 13. Bra oversikt, Sofsen! Kult at du klarte å opprettholde den nøytrale profilen i gjennom hele innlegget! Gleder meg til å lese resten. :D

  SvarSlett
 14. Bra Sofsen! Dette var jo fantastisk. Mye enklere og bedre å lese dette enn sider opp og ned med partiprogram. Boring. Nøytral er du også!

  Dvergpingvin sier noe fornuftig forresten..
  Synd jeg ikke kan stemme ved stortingsvalg enda..

  SvarSlett
 15. Du må ikke glemme at de også ønsker og legge ned sametinget, utrydde ulver og ha aktiv dødshjelp. Noe som er litt komisk er at de er høyest på meningsmålingene i hedmark - samene vil virkelig utryddes. Er de ikke en del av Norge?

  SvarSlett
 16. Er veldig enig i innvandringspolitikken til Frp, andre parti bør virkelig lære av de der!

  Dessverre, er jeg ganske uenig i resten av politikken.

  SvarSlett
 17. Så bra at du tar deg tid til å gjøre dette og klarer å holde deg så nøytral!

  Du klarte faktisk å vekke min godt skjulte politiske interesse, som jeg intill nå ikke ante eksisterte.

  Er faktisk enig med noen av punktene her, gleder meg til å lese hva de andre partiene har å by på :)

  SvarSlett
 18. Susn: Det er ikke samene som skal utryddes, men Sametinget skal legges ned. To utrolig vesentlige forskjeller. Stortinget vil ta seg av samenes rettigheter, de trenger ikke et eget sameting. Tro meg, jeg har samisk slekt selv. Og de har ikke sagt at de vil ha aktiv dødshjelp, men de er villig til å vurdere det. Men der er det MANGE regler! Man kan ikke få aktiv dødshjelp om man ikke har skrevet under noen papirer når man var frisk osv... Og hvor har du fått det fra at de vil utrydde ulver? :S

  Jeg er veldig for FrPs frihet og valgmuligheter. Og det støtter opp om saker som ligger mitt hjerte nært, som ikke den Rød Grønne regjeringen gjør. Jeg er ikke enig i alle punktene til FrP, men kan man noen gang være enig med ALT et parti sier? Nei, det tror jeg ikke. Man må velge det partiet som fremmer og kjemper for de sakene som du synes er viktigst. Og jeg er veldig for at FrP er for kontantstøtten. Jeg er ikke for at barn skal "tvinges" i barnehagen fordi det er så "godt" for dem å menges med andre. Jeg har aldri vært i barnehage men har nå vært med andre barn selvom!

  SvarSlett
 19. Eum. Jeg er ikke veldig politisk interessert, men jeg er uenig i en del ting Frp mener. + At jeg virkelig misliker måten de handler når det gjelder oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

  Jeg tror nok ikke jeg har så mye å si her, men jeg sa det jeg hadde å si. :)

  SvarSlett
 20. Signerer under på hva Lars Georg sa. ;)

  SvarSlett
 21. Dødsbra skrevet, nøytralt og bra =) Er nok for liten til å stemme enda, bare 13 år, men skal si deg en ting jeg: Du har fått meg mer interessert i politikk!
  Herlige dame er du!

  SvarSlett
 22. Til Caroline: De er positivt innstilt til aktiv dødshjelp og Frp vedtok på landsmøtet sitt tidligere i år at hvis de kommer i regjering vil de aktivt gå inn for å utrydde ulven. Prøv å google det så vil du finne rundt 10 avisartikler på det. Eller du kan lese hele programet deres:)

  Sofsen, enig med "susn" - Du burde ta med aktivt dødshjelp og det faktum at de ønsker å utrydde ulven. Spesielt den delen med ulven er en good grunn til hvorfor jeg personlig syns at Frp er på trynet, og jo flere som vet at de mener det, jo bedre! + nederst på oppsummeringen i innlegget ditt har du skrevet: "vil øke nød- og katastrofehjelp, og avikle støtte til regimer forbundet med terrorvirksomhet." Greit nok det altså, men er det ikke slik at Frp ønsker å kutte all vanlig bistand, altså rundt 80% av all bistand vi gir i dag, og KUN gi nød og katastrofe bistand? Det står ihvertfall i Fpu sitt manifest, og jeg har hørt at Frp også deler denne meningen ? Mulig det kun er fpu som står for dette, men hvis frp er enig med fpu i den saken syns jeg at du burde ta det med. Ja, eller så er vel den delen med "avikle støtte til regimer forbundet med terrorvirksomhet" argumentet og forklaringen hvis Norges bistand kuttes kraftig ned i en evnt. frp regjering..

  SvarSlett
 23. Hvis jeg skulle skrevet retorisk her, hadde det hele blitt veldig feil. Jeg skal skrive nøytralt, uansett hvor enig eller uenig jeg er med partiet, og jeg KAN virkelig ikke få med alt. FrP sier det ikke så enkelt: "vi vil utrydde ulven". Jeg har kun tatt utgangspunkt i noen emner i politikken; jeg kan ikke gå gjennom alle punkter. Men dere er opplyste, og det er supert!

  DRITBRA at dere holder debatten varm! You rule!

  SvarSlett
 24. jeg stemmer Frp.
  Hovedsaklig fordi jeg ønsker å fjerne formueskatten som suger ut flere millioner fra familien min.
  MEN selvfølgelig ikke bare pga det, frp har en politikk jeg generelt sett er veldig enig i. Da tenker jeg mest på innvandringspolitikken og betydelig strengere straffer for de som begår voldsforbrytelser.

  Og angående oljeboring i lofoten, HALLO? å ikke ønske oljeboring er som å ikke ønske lønnsforhøyelse.

  SvarSlett
 25. sofsen, under finans kan du godt putte på at frp ønsker å fjerne formueskatten, dokumentavgiften og arveavgiften. uansett, veldig bra innlegg. kunne alt om frp fra før. men jeg gleder meg til å følge med når du skriver om de andre partiene som jeg er litt mer uviten om. kjempebra!!

  SvarSlett
 26. FRP!!!! nå må folk slutte å være så naive og se hva som skjer med norge. stem frp og få norge på rett kjøl igjen!

  SvarSlett
 27. Jeg synes det er veldig bra skrevet, utrolig at du klarte å holde deg nøytral gjennom hele innlegget. Gleder meg til å se hva du skriver om de andre partiene! :)

  SvarSlett
 28. Kjempebra skrevet! Jeg kommer aldri noensinne til å stemme FRP! Ikke for penger engang. Jeg merket jeg ble litt småkvalm av noen av punktene deres.

  Gleder meg, som flere gjør ser jeg, til du skal fremstille SV og AP. :D

  SvarSlett
 29. Jeg kommer aldri i verden til å stemme FRP. Det er så mye mer mellom linjene enn hva de sier, men FRP er flinke til å lokke med "go'bitene" sine. Hadde vært kult om du kunne tatt med en "FRP passer ikke for deg, dersom du.." også!:)

  Ellers, kjempebra oversikt! Politikk kan være veldig forvirrende;)

  SvarSlett
 30. Frp er imot lyntog og imot ekteskapsloven som gir homofile like rettigheter som hetrofile. Og ja, de er for oljeboring i lofoten og vesterålen.

  Til Benedicte: Å ikke ønske oljeboring i lofoten og vesterålen er å ønske å bevare den flotte naturen og resursene som finnes det. Det er å ønske å ha en bærekraftig og miljøvennlig politikk istedenfor å ødelegge naturresuser for å få tak i olje som er et dårlig valg på alle mulige måter. Slik som partiene som er i mot oljeboringa sier: Lofoten og vesterålen har muligheter til å lage energi og arbeidsplasser på en miljøvennlig måte, med å satse på vindenergi, bølgeenergi og diverse. Olje og gass er et dårlig alternativ når man har muligheten til å jobbe med energi som både er miljøvennlig, bærekraftig og som vil skape flere arbeidsplasser, arbeidsplasser som vil vare og ikke minst som tar vare på naturen.
  Vi i Norge har allerede mer enn nok, vi må tenke på den neste generasjonen, jorda og våre medmennesker, ikke kun på oss selv. Vi nordmenn generellt vil ikke få mer penger av at vi borer etter mer olje enn vi allerede har. Nå er det også på tide å slutte å holde oss fast til oljen, vi må se på andre muligheter. Og når vi har den flotte muligheten til å gjøre lofoten og vesterålen til en banebrytende og miljøvennlig energikilde som vil skape mange arbeidsplasser og beholde naturen og fiske, da er det klart at vi må velge den riktige veien istedenfor å henge etter og fortsette med den skitne oljen.

  Forresten, hvis du, Benedicte er så opptatt av å spare skatt kan du jo heller stemme høyre?
  Og som en Frp-er som du er, innvandrerpolitikken til frp, hvordan er det de egentlig skal "stramme opp" utenom å ha lukkede asylmottak?

  Og hvordan hadde du likt det hvis familien din var drept, du dro alene, på flukt gjennom hele europa, kommer endelig fram til Norge. Der kjenner du ingen, du er traumatisert, forstår ikke språket, men her håper du på at i det rike landet, Norge skal du få en ny sjanse, leve i fred. Også opplever du å bli stengt inne i et mottak, i kanskje flere år, som om du skulle ha gjort noe galt, som om du er en farlig person, som i et fengsel, fordi vi nordmenn er redd du skal stikke av, redd for hva du kan finne på hvis du får gå fritt i gatene.
  Er det virkelig riktig av oss å nærmest holde mennesker som allerede har opplevd så mye vondt i livet sitt som "fanger", stuet inne på et mottak uten muligheten til å integreres, få venner, få være fri? Er ikke nettopp grunnen til at mennesker kommer til Norge å søker asyl fordi de ønsker å leve i frihet, for å få det bedre? Mennesker som allerede er traumatisert, er det riktig og holde dem på en avgrenset område, uten noen spesielle tilbud eller rettigheter?
  Jeg tror det er viktig å huske på at mennesker som søker asyl ikke er kriminelle, de er vanlige mennesker som har rømt fra sitt hjemland fordi de har blitt forfulgt eller har levd i krig og lignende. Istedenfor å sende dem til en lukket avdeling som om de er farlige, burde vi åpne opp armene våre og ønske dem velkommen, ta vare på dem og integrere dem i samfunnet og gi dem et bedre liv enn hva de hadde.

  SvarSlett
 31. SV; Hehe, nei, hater å bli skremt, så jeg tenkte jeg skulle sjekke hvordan de andre reagerte! :) Åja, var det bare han?? Jeg trodde det var et sånn oppkutta grønt fjes med masse blod og sånn jeg :p

  Si til han at jeg savner å lese bloggen hans.. Det er det mange som gjør da.. Men ja.. Sist jeg var innpå så hadde han over 500 kommentarer på det siste innlegget.. x) Vet han det?
  Forresten.. ER dere to forlovet? Syntes jeg hørte noe snakk om noe for en stund tilbake! :o :D

  SvarSlett
 32. Åhh, jeg har gledet meg til disse innleggene!
  Det eneste jeg liker med Frp er at de er for mer privatisme i skolen og helsevesenet. Innvandringspolitikken, favoriseringen av skoleflinkiser og at de skal kutte ned på kulturlivet i Norge skremmer meg, derimot!

  Jeg er bare 16, så en stund til jeg kan stemme, men føler likevel det er på tide å orientere seg. Det er så bra at du skriver om politikk! Takk, Sofsen :)

  SvarSlett
 33. Nå ble det litt mer debatt i gang her! :D

  Oljeboring i vesterålen og lofoten er jeg ganske i mot. Hvis vi absolutt må bore der, synes jeg vi kan vente noen tiår, vente til vi har ny teknologi til å gjøre noe mer miljøvennlig. Det finnes SÅ MYE mer å utnytte der. Hvorfor skal vi bruke opp den oljen vi har på en gang, når vi kan utnytte andre områder som vil være mye bedre for oss og videre generasjoner?

  Anonym; Hvis vi skal stemme FrP, og "få norge på rettkjøl igjen" så synes jeg du motsier deg selv. Jeg mener FrP vil få Norge tilbake i tid. Hvis de skal utøve alle løfter, så må de finne noe å hente penger i fra. Oljepengene våre vil ikke være et alternativ. De er borte før du kan si eple. Vi vil bli et fattig land.
  Jeg kan heller ikke påstå at "vi" er så naive. Jeg tør påstå at et av grunnene til at så mange motstandere av FrP er i mot på grunn av Siv Jensen. Politikken kommer i andre rekke..

  For meg, og for mange andre skoleelever og studenter, vil ikke en borgelig regjering lønne seg. Jeg vil ha gratis skolebøker, Jeg vil ha et nøytralt tilbud til skole. Jeg vil ikke at mine foreldres lommebok skal bestemme hvor god utdanningstilbud jeg skal ha. Jeg ønsker ikke privatisering. Jeg ønsker ikke et skille i samfunnet.

  Men for å være litt nøytral; For å holde med et parti, trenger du ikke å vite alt i partiprogrammet. Én hjertesak holder. Men når det er sagt, så vil jeg påstå det lønner seg å vite litt mer, både av det partiet du holder med og noen til. Da har du litt mer oversikt, og da er det også lettere og argumentere. :)

  SvarSlett
 34. TAKK!!! for at du lager en oversikt!!! Jeg er ganske blank på politikk og har lett etter en grei oversikt over alle partiene uten å lykkes. Så takk Sofsen!! Jeg har ikke mye peiling, men jeg vet at AP jobber veldig hardt for de psykisk sykes rettigheter, å holde egenandelssummen nede, at vi uføre skal kunne tjene litt penger, at trygda ikke skal senkes osv. Jeg er psykiatrisk pasient, ufør og temaet helse og psykiatri betyr mest for meg! Og ja, jeg har aldri stemt før, men denne gangen skal jeg det!

  SvarSlett
 35. veldig godt skrevt sol. jeg kunne ikke vært mer enig om det du skriver om oljeboringa i lofoten, og FRP sitt synspunkt på oljeboring er den største grunnen til at jeg aldri vil stemme FRP.

  når det kommer til utvandringspolitikken så er jeg ikke helt enig med deg. når de fleste voldtekter blir begått av mennesker med utenlandsk opprinnelse så er vi nødt til å gjøre noe, for det er alt for mange voldtekter som blir begått i Norge. problemet er bare at FRP stiller alt for store krav. de ønsker å redusere anntal asylmottakere til nesten 0, noe som i praksis er helt umulig, siden Norge har forpliktet seg til å hjelpe andre lands befolkning når de er i nød, og kan derfor ikke styre innvandrer politikken som de selv vil. derfor har jeg meget lite tiltro til FRP.

  må forresten rose deg sofsen får et flott innlegg, og takke deg for at du hjelper ungdommen til å bli mer politisk engasjert. bra jobba:)

  SvarSlett
 36. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 37. Bra med disse innleggene! Og for all del, det er best å være objektiv, ettersom alle har forskjellige meninger. Men jeg syntes nesten du var for snill med FrP nå. Altså, mange av tingene her er ikke bra, what so ever, men FrP er et så teit parti at folk flest hadde hatt godt av å høre mer rett ut hva de faktisk mener om ting. De skal alltid pakke ting så fint inn, sånn at de virker så bra, liksom. Hah.

  SvarSlett
 38. Åååh, herlig. Jeg aner ikke hva jeg skal stemme, har bare stemt blank, men i år vil jeg stemme. Har tatt fire partitester på nettet, og prøvd å svare så likt som mulig, og endt opp med fire forskjellige. Hahaha. Så dette var perfect!

  SvarSlett
 39. Silje: Jeg skal innrømme at jeg hadde STORE problemer med å skrive objektivt om FrP... Men hadde jeg ikke gjort det hadde jeg fått kjeft! Og da valgte jeg heller å være så nøytral som overhode mulig. Ellers hadde nok mange falt av allerede her, og ikke fulgt med videre i partioversikten min ;) U see my point?

  SvarSlett
 40. Har gledet meg til disse innleggene, jeg er rimelig blank på hva jeg skal stemme på. Så med dette kommer man kanskje litt lengre :)

  SvarSlett
 41. Jeg er helt blank når det gjelder politikk, så det er supert at du tar opp dette. Jeg ville aldri ha funent på å lese om politikk på egenhånd, men når det står på din blogg har jeg nøtt til å lese. Bloggen din er super bra :)

  SvarSlett
 42. Synst det var veldig objektivt skrive. Veldig bra. med tanke på at eg veit at du er godt planta på venstresida.

  SvarSlett
 43. First of all; jeg har stor respekt for deg, som klarer å ramse opp det FrP står for, og allikevel være nøytral. Personlig hadde jeg slakta dem i første setning.

  Og for det andre: FrPs partiprogram ser bra ut hvis du skummer det og du kan finne deg selv tenke "hm, kanskje jeg skal stemme Siv Jensen i år?", men hvis du går i dybden, så vil du se flere hull som vil gå på bekostning av kanskje viktigere ting.

  Ta for eksempel klimapolitikken deres. De vil ØKE produksjonen av olje og gass, for å stoppe kullkraft. Du løser ikke et problem ved å skru opp to viktige faktorer.


  Gleder meg til å se resten av oversikten din, du gjør alle med stemmerett en stor tjeneste.
  Og værsåsnill, alle sammen, BRUK stemmeretten, hvis ikke, vennligst DRIT I Å KLAGE NESTE ÅR!

  SvarSlett
 44. Jeg syns at du i dette innlegget har fått frp til å fremstå ganske bra. Det er jo noen her som sier de skal stemme frp fordi de hørtes så bra ut i din lille oversikt, men jeg vedder på at du skriver like objektivt om alle de andre partiene også. Veldig bra oversikt forresten!

  Jeg visste ikke så mye om frp annet deres forhold til innvandring og det med ulven og oljeboring. Jeg visste bare at frp er et parti jeg aldri vil finne på å stemme, selvom jeg bare er 16 og har noen år på meg.

  Min mening om frp er ikke veldig positiv.. Jeg kan virkelig ikke skjønne hvordan de kan være for hverken aktiv dødshjelp, oljeboring i vesterålen eller å utrydde ulven! Bare fordi sauene blir spist av ulven og bøndene sutrer trenger man vel ikke UTRYDDE en hel dyreart!? Det er helt uforståelig for meg. Men forhåpentligvis slipper jeg å bekymre meg for hva som vil skje med ulven. Frp får kanskje mange stemmer, men de må jo ha 50% av stemmene for å vinne valget. Sånn det ligger an nå må de samarbeide med noen, men det er ikke mange partier som vil sammarbeide med frp.. Desverre er frp veldig gode til å markedsføre seg selv og de når ut til mange i mange aldersgrupper. De eldre og gammeldagse er glad i mange av frps konservative meninger og det virker som de yngre på en måte blir "hjernevasket". Frp er overalt og satser mye på reklame, noe de yngre blir tiltrukket av. Kanskje ungdommen hadde valgt et annet parti hvis de hadde visst om flere og hva de forskjellige partiene mener? (Det er en av grunnene til at din parti-oversikt er så bra :) Jeg mener ihvertfall at med frps innvandringspolitikk er helt absurd..
  Frp sier så mye som høres så bra ut for mange grupper i folket, blant annet bønder pga. det med ulven og også den miljø"fiendlige" og pengegriske mannen i gata pga oljeboring i vesterålen og lofoten. Derfor får de nok mange stemmer ved valget, men jeg krysser fingrene for at vi slipper å oppleve hvordan det ville vært hvis frp kom til makten.

  Jeg gleder meg forresten til din venstre-oversikt siden jeg nylig ble medlen i unge venstre :)

  SvarSlett
 45. Tusen takk for at du gjør dette! Dette akkurat hva jeg har sett etter :D

  SvarSlett
 46. Går du etter rekkefølge? Fra høyre til venstre side? Sånn at neste er Høyre? - just wondering.

  SvarSlett
 47. Frps synspunkter kan se bra ut ved første øyekast ja, men går du mer i dybden vil de fleste forstå at dette ikke er noe som vil fungere i praksis. Jeg tror mange unge spesielt blir lokket til FRP pga deres liberalisme. Lavere skatter, billigere drikke osv er jo saker som de ofte reklamerer med på debattene, noe jeg syns er kvalmt. Enda kvalmere er det jo at folk faller for det.

  SvarSlett
 48. Supert Sofsen :) Jeg gleder meg allerede til å lese mer.
  Jeg stemmer absolutt ikke Frp, og det er klart at noen av punktene frister for enkelte - som feks fjerne skatt, arveavgift osv... MEN, går en i dybden og begynner å tenke, skjønner en at det dette partiet står for, er ikke gjennomførbart. Det er helt utrolig at et parti kan riste så mye rart ut av seg på en gang.

  Håper du har hatt en fin sommer.

  SvarSlett
 49. Jeg synes det er flott at du kjører igang en ordentlig informeringskampanje her på bloggen din, og, ut ifra det lille jeg orka å lese (ettersom jeg har vært på Karl Johan idag og blitt voldtatt av politisk propaganda) virker det som du holder en nøytral og objektiv linje, noe jeg synes er flott. Du gir folk muligheten og retten til å gjøre seg opp sine egne meninger. :)

  SvarSlett
 50. "FrP passer for deg, dersom du er grådig, egoistisk, og ikke ser lenger inn i fremtiden enn til nesetippen din."
  Men for all del, respekt for at du klarer å skrive så objektivt, selv om FrP ikke fortjener det. Dette er en god oversikt, nå vet jeg mye bedre hva de faktisk står for. Jeg ser fram til de andre oversiktene, jeg syns det er kjempevanskelig å se noen forskjell på partiene.

  SvarSlett
 51. Sol: Vel, aktiv dødshjelp kan være bra det! Og det er MEGET strenge regler rundt det. Det er ikke slik at alle kan få det. Man må ha ordnet dette før man eventuelt blir syk, men dette visste du vel? Og de har aldri skrevet rett ut at de vil utrydde ulven. Du må ikke alltid tro at media fremstiller saken riktig... :) Jeg vet ikke hva jeg skal stemme i år jeg. Men jeg synes FrP er tøff og annerledes. Og jeg er veldig for Israel, friheten og privatisering... Og det virker som FrP er det eneste partiet som er for Israel utrolig nok, særlig med tanke på KrF.

  Sofsen, utrolig bra at du skriver nøytralt :)

  SvarSlett
 52. Fantastisk innlegg! Dette var virkelig hjelpsomt for meg, jeg har vansker med å holde styr på alle de politiske partiene og deres mål. Så tusen takk!

  SvarSlett
 53. Caroline: Uansett om aktiv dødshjelp er bra eller ikke, hjelper ikke det når det er omtrent ingen leger som faktisk vil GI aktiv dødshjelp. Er det ingen som tenker på det? Hvem er det som vil, for å si det litt stygt, hjelpe et annet menneske med å drepe seg selv? Kanskje man også skal vurdere å gi aktiv dødshjelp til psykisk syke? Nei, den debatten er mye vanskeligere enn folk tror, det er mange faktorer som må tas i betraktning. Man kan ikke bare si at det sikkert er en god idé.

  Uansett, FrP - for folk flest, hvertfall så lenge du har penger nok til å betale for helsa di og utdanningen.

  SvarSlett
 54. Sol og Tyra! Dere fikk fram noen utrolig gode poenger! :D Sofsen, utrolig kult at du gjør noe sånn som dettte. Det er bra at du får ungdom intressert! Fikk med meg mye om Frp som jeg ikke visste. Gleder meg til de andre innleggene jeg håper vi får! :)

  SvarSlett
 55. Sofsen: Haha, jeg skjønner du slet med det ja. Og ja, selvfølgelig blir dette skrevet objektivt. Du skriver jo dette for å hjelpe folk som er forvirret med å finne ut hvilket parti som passer for deres meninger, ikke for å fortelle dem IKKE STEM DET/ STEM DET (eller noe i den duren)

  Som mange før meg har sagt; FrP sitt partiprogram virker jo mye bedre på overflaten enn det er om man ser nøyere etter. Men håper mange kommenterer at de heller vil stemme noe annet enn FrP når du er ferdig med alle innleggene, hehe. Du er awesome Sofie :D

  SvarSlett
 56. Kjempebra innlegg, Sofsen!

  Til dere som ikke vil ha Sametinget:

  Det er på ingen måte meningen at de skal prøve å utrydde samene. Men kultur er ikke høyest på listen deres, for å si det sånn, så tror jeg ikke samisk identitet er det heller..

  Jeg har samisk språk 3 timer i uken etter skoletid, og for dette får jeg to stipender. Ett på 5000 fra sametinget og ett på 5000 fra Nordland Fylkeskommune. Det er selvsagt ikke nødvendig, men det er så absolutt ett pluss!

  Husk at samer har ikke så mye å si på et storting. En minoritet vinner aldri frem når de er blandet sammen med majoriteten. Det er DERFOR vi har Sametinge - slik at vi kan behandle saker som angår spesielt oss.

  Hvis dere hadde satt dere inn i hva som skjer på Sametinget, fremfor å tenke at dette er noe DERE ikke trenger, hadde dere kanskje sett hvor nødvendig den faktisk er.

  Jeg stemmet nok aldri FrP.

  SvarSlett
 57. FrP er i mine øyne latterlige. De har som de fleste partier flere meninger jeg deler med dem, men noe av det de prøver å få igjennom er i mine øyne helt fjernt. FrP ligger visst godt ann til valget, om jeg husker rett. SÅ VI MÅ STEMME! Stem FrP bort og vekk! Jeg vil ihvertfall ikke ha et rasistisk, diskriminerende og rikdomsstyrt land - for å sette det litt på spissen.

  SvarSlett
 58. Synst det er kjempe flott at du skriver lettere partioversikter, og synst det er bra at du skriver så nøytralt som mulig. Gleder meg til å lese resten :)

  SvarSlett
 59. Hvem vil stemme på et parti som ikke inkluderer alle mennesker i landet de skal styre?

  Frp, for folk flest - hm, vanskelig å tro ettersom at store mengder av deres politikk gagner de med mest penger, og dem som tenker på, og prioriterer, seg selv før alle andre. Bl.a. ved å senke/fjerne fomueskatt. Jeg betaler gledelig formueskatt hvis det gir andre muligheten til å få behandling på sykehus gratis.

  Norge, et "stort" land med "få" mennesker, skal stramme inn asylsøkerpolitikken?? HVOR ER SOLIDARITETEN!? Folk må slutte å være så jævlig redde, og slutte å grafse til seg så mye de kan.

  Frp er et parti som gjør det å bo i Norge skammelig.

  SvarSlett
 60. Det er VIRKELIG skremmende å se og høre hvor mange som holder med FrP! Hva skjer med menneskeligheten!?

  SvarSlett
 61. Helvete som jeg hater FrP!!! Kyss meg i fremskrittet! Finnes ikke mer ræva politikk enn det der! Penger og profitt, det er alt de tenker på, og så driter de i resten! Hva faen skal vi med et rasistisk, diskriminerende og i det hele tatt kynisk parti, som gir blanke faen i klimapolitikken? "Olja må vi ha, den er gull verdt". Gleder meg til å se et annet parti vinne. FrP kommer aldri til makta i Norges langstrakte land!

  SvarSlett
 62. Jeg tror ingenting på at lukkede asylmottaker (noe FrP er for) vil ha noenting å si for krimminialiteten i Norge. Vi må heller fokusere på å få strengene straffer her i Norge! Å når jeg er gammel nok til å stemme, så står valget mellom SV og AP, selvom jeg gjerne ville dratt inn skolepolitikken til høyre der.

  SvarSlett
 63. Til Caroline:

  Adressen til artikkel i østlendingen om hvordan Frp sa nei til ulv:
  http://www.ostlendingen.no/article/20090523/NYHETER/800556429/0/RNYHETER

  I denne artikkelen står det: "Ulv er ikke rovdyr, men skadedyr" og "I det nye partiprogrammet sier Frp nei til ulv i norsk fauna. Gaupe, jerv og bjørn skal fortsatt kunne være i Norge".

  .....Betyr ikke det at Frp skal fjerne den siste norske ulvebestanden i Norge hvis de kommer til makta?

  Selvfølgelig sier ingen politiker "Nå skal vi drepe alle ulvene folkens", men NEI til ulv betyr jo at de skal utrydde ulven. Ulvene skal jo fjernes fra "Norsk fauna".

  Om aktiv dødshjelp: Vil ikke akkurat si at aktiv dødshjelp kan være "Bra"? Man kan diskutere mye rundt om det skal få lov til å være lov, men å ta liv av noen/seg selv er aldri bra..

  Frp vil at en lege/godkjent person skal gi gift til den som vil ende sitt liv også skal pasienten som ønsker aktiv dødshjelp inta stoffet selv.

  SvarSlett
 64. haha nå har jeg sett på så mange andre parti at jeg enda mer i tvil IGEJN

  SvarSlett
 65. Syns kanskje ikke det blir helt objektivt å skrive at frp vil øke nød og katastrofehjelp, uten å påpeke at de vil kutte milliarder i u-hjelp (men de vil altså hjelpe til når det blir naturkatastrofer o.l.)

  FrP vil altså ta fra de aller aller fattigste i verden, så du kan få litt mindre skatt og litt mindre bilavgifter osv.

  Personlig setter jeg menneskeliv foran penger, og å ta fra u-hjelpspotten og gi til seg selv syns jeg er totalt umoralsk.

  SvarSlett
 66. Anonym: Det er objektivt i den forstand at jeg har tatt det direkte ut av partiprogrammet deres. Jeg har på ingen måte sagt jeg er enig, for å si det sånn...

  Jeg begynner å grine om FrP kommer i regjering. Bare så det er sagt. Og det er IKKE gledestårer.

  SvarSlett
 67. Hei! Hyggelig med objektivt svar i hvert fall :) I FrP sitt partiprogram vil vel FrP stille seg selv i best mulig lys, så når du sier de er partiet for deg hvis "sånn og sånn" bør det kanskje også stå at dette er ifølge dem selv. Ser forresten at akkurat det jeg sa har blitt kommentert før, så var kanskje unødvendig med gjentakelse!


  Ellers er det jo bra at folk tar seg tid til å sette seg inn i de forskjellige partiene, men synd at det er så vanskelig å finne all den negative informasjonen som fins, de vil jo alltid påstå at de har rett. Alle partier som vil gi mer støtte til noe vil jo nødvendigvis måtte kutte noe annet, syns det kunne vært mer fokus på det (og da mener jeg alle partiene)

  SvarSlett
 68. Veldig enig med Hanne(http://tegnehanne.blogg.no/) - typisk at mange (ofte unge) folk faller for disse enkeltsakene. Kan jo i tillegg nevne det med at de er imot sidemålsundervisninga. Det er sikkert mange unge som faller for denne enkeltsaken, fordi "å huff så fært de har det som må lære om dette på skolen". Som folk har sagt her, så virker det ikke som om Frp og Frp-velgere "tenker ikke lenger enn nesetippen". Man må tenke på at disse "godene" som f.eks. billigere alkohol går på bekostning av noe annet.

  Utrolig bra engasjement Sofie :) , er litt bekymra over hvor mange jeg snakker med som faktisk ikke bryr seg i det hele tatt...

  Gleder meg til å lese din oppsummering av Rødt sitt program!

  SvarSlett
 69. Nå har jeg sett gjennom de fleste oversiktene du har lagt ut fram til idag, og må si jeg er imponert over at du er så nøytral! Jeg hadde faktisk forventa en litt mer objektiv synsvinkel, for du virker som å ha sterke meninger;)

  Evt kunne det vært interessant med en liten bolk nederst i hvert innlegg der du skreiv din mening om partiet ;) Hva du er for og hva du er imot...

  anyways, veldig bra sofsen!!

  SvarSlett
 70. Wow. Skal si du er flink til å holde deg objektiv og nøytral. Imponert :)

  Syns du har fått frem det viktigste, men som folk sier over her, FRP's valgprogram er virkelig pyntet på, er så mye mer som ligger under.

  Jeg sier som deg, kommer FRP i regjering begynner jeg å grine, og det er IKKE gledestårer!:)

  Ser frem til du skriver om AP og SV!

  Til slutt kan du jo kanskje skrive litt om hva du selv mener, om du føler for det? Si hvilke punkter du er enig i innenfor de forskjellige partiene. Det kunne vært interessant å lese :)

  Super blogg! Stå på videre :) Jeg har ikke fulgt deg tidligere, men det skal jeg jaggu gjøre nå.

  http://ceccbecc.blogg.no

  SvarSlett
 71. Er enig i mange av FrP sine punkter, men misliker noen av de ganske sterkt.

  Mener å huske at FrP vil øke grensen for hva du må betale toll for. Men det tror jeg Venstre ville også.

  Jeg er enig med Cecilie. Kanskje du kan skrive litt hva du føler om de forskjellige partiene. Eller at du skriver hvilket parti du står nærmest, og forklare hvorfor.

  SvarSlett
 72. Heihei :)
  koselig dette. Jeg er 13 år. (hihi). Men jeg er veldig intressert i politikk. Jeg skal selv være med på tre skoledebatter til neste uke. *GLEDERMEG!!*
  Vell, det du kanskje ikke har nevnt her, er at Frp også vil ha høyere straffer til voldteksforbrytere og mordere.
  Med Ap's politikk og styring, har voldteksforbrytere fått under ET ÅR ved og gjennomført seksual overgrep av UNDERÅRIGE. Tilogmed 7-9 år. Grusoomt.
  Gjør som mine søstre, og stem Frp! Dagens styring er GAL.
  (jeg ville også stemt, om jeg bare kunne :()

  SvarSlett
 73. Likte denne oversikten. Men jeg fant ikke SV. :/
  Takk takk!

  SvarSlett
 74. Eg blir så forbanna når folk sei at FRP er rasistiske! Dei er ikkje rasistiske fordi dei vil stramme inn asylpolitikken. Noreg i dag tar inn alt for mange innvandrar og ingen kan passe på dei. Det er ytters få som for oppfølging og mange havna opp som kriminelle på gata også blir det og eit problem. Men det er ikkje alle sjølvsagt. Eg syns at før Noreg tar inn asylsøkara så må dei klare å gje dei eldre ei verdig avsluttning på livet med sjukeheimsplassar og heimehjelp til dei som trenge det. Og alle talet på alle som står i helsekø og venta på operasjon bør også minimerast kraftig! Penga er problemet og visst vi minka ned på innvandrarar så sleppe vi å utbetale så masse penga til trygda deira fordi dei aldri kjem seg i arbeid.

  SvarSlett
 75. Rasist er dessuten å diskriminere nokon for hudfargen deira. FRP vil sette Noreg sine borgarar først også kan dei andre få hjelp.

  SvarSlett
 76. Når folk vurderer å stemme på et parti som har en så klar diskriminerende politikk, begynner jeg å lure på hva folk har oppi hodet sitt. F.eks. reverseringen av ekteskapsloven som er fokusert på av mange av dei borgerlige partia. Det å ta ifra homofile de rettighetene som alle heterofile har, er diskriminering. Man setter folk som 2. grads mennesker. Noe jeg trodde Norge var langt forbi, både på venstre og høgre side i politikken.

  Btw, staten burde og kutte alle bånd med kristendommen. Religion er enn privatsak og ikke allmenn kunnskap. Stem Rød/grønt!

  SvarSlett
 77. FrP vil jo også stenge Sametinget, og kun ha samisk som valgfag på skolen. Så NEI, NEI!

  SvarSlett
 78. Jeg snakket med en Frp politiker. De har snudd på saken om kjønnsnøytral ekteskapslov, og er for og ikke i mot!

  SvarSlett
 79. FRP er ikke lengre imot kjønnsnøytral ekteskapslov!

  SvarSlett
 80. Kjempeflott oversikt dette her, har du noe i mot at jeg bruker den som en oversikt til eksamen min i morgen? Ikke med direkte avskrift, så klart ikke, men som en av flere kilder.

  Det er bare et problem om jeg skulle brukt dette. Jeg får ingen direktelink til innlegget, bare sofsen.com :s

  SvarSlett
 81. Oi, der var linken, ja. Jeg fikk bare opp sofsen.com uansett hvor mye jeg trykte og styrte. Tusen takk hvertfall, du er en reddende engel! :)

  SvarSlett
 82. Ikke for å være usaklig, men jeg må bare skrike ut: Alle som stemmer FRP er idioter og Siv Jensen er kanskje den største. Håper de aldri kommer til makten, og om det måtte skje rømmer jeg landet. Heldigvis er det flere smarte enn dumme i dette landet (så langt). JA til Rød-grønn regjering. GO JENS!

  SvarSlett