25.8.09

Partioversikten: Sp.
13 - 14. september er det klart for stortingsvalg. Politikk er for mange forvirrende, uoversiktlig og komplisert. Hva står de ulike partiene for, egentlig? Hva skal jeg stemme? Hva er viktig for meg?

- Velkommen til den store partioversikten på Sofsen.com!

Fremover skal jeg ta for meg et parti om gangen og presentere dem etter tur. Jeg skal selvfølgelig (pve så godt jeg kan å) skrive nøytralt og forsøke å gjøre det enkelt å forstå :)

! Legg merke til linker for mer informasjon rundt emnet.
____________________________________________________

Nå er det tid for Senterpartiet (Sp).Sp er et sentrumsparti. (Noe som betyr at partiet står mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk).


Fem kjappe:

Stiftet: 1920.
Partileder: Liv Signe Navarsete.
Ungdomsparti: Senterungdommen.
Hjemmeside: www.sp09.no
Sp-bloggere: Trykk her.


Liv Signe Navarsete.

Kort om ulike hovedområder innenfor Sps politikk:

Miljø. Jeg lar Sp tale for seg selv, og her er et eksempel på deres syn på miljø:Miljø er kanskje Senterpartiets viktigste sak. De arbeider for en "bærekraftig forvaltning av ressursene nasjonalt og globalt". Sp vil blant annet: 1) "Øke satsinga på fornybar energi med mellom 6–8 milliarder per år slik at Norge kan nå målsetningene i klimaforliket", 2) "Opprette "MiljøFunn" – skattelette til bedrifter som investerer i ny og miljøvennlig teknologi og som fremmer miljøforskning og teknologiutvikling" og 3) "Øke tilgangen på fornybar elektrisitet gjennom investeringstilskudd til vindkraft, solenergi, bio-el, bølgekraft og tidevannskraft" - for å nevne noe. Les mer her eller her.

Skole. Sp vil bruke store ressurser på "å styrke innhaldet i skulen framfor lengre skuledagar", da "læraren er den viktigaste for ungane i møte med skulen", hevder partiet. Dette er en av hovedsakene deres i dette valget. Sp mener at lærarutdanningen burde styrkes ved å doble tallet på antall timer i pedagogikk ved lærerhøgskolene. "På skulen vi vil leggje vekt på skriving, rekning, ansvar for eigne handlingar og respekt for andre", skriver Sp på sin hjemmeside. Videre hevder de: "Samarbeidet mellom skule og heim må bli betre. Ro og moglegheit for konsentrasjon er grunnleggjande for all læring". Sp mener at skolen skal være gratis for alle, og ønsker ingen obligatorisk heldagsskole.

Utenriks. Sp sier ja til FN, NATO og internasjonalt samarbeid, men nei til EU. "Visjonen til Senterpartiet globalt og nasjonalt er å byggje samfunn nedanfrå. Vi vil ha folkestyre, rettferdig fordeling, sterke menneskerettar og ei ansvarleg forvalting av naturressursane. Det inneber framleis motstand mot reindyrka økonomisk liberalisme og frikopling av marknadskreftene frå politisk styring, og dessutan arbeid for desentralisering av eigedomsrett, makt, busetjing og kapital." Sp mener at allmenn verneplikt skal være "fundamentet for det norske forsvaret".

Kultur. Sp vil avsette minst en prosent av statsbudsjettet til kulturformål. Sp vil "ta vare på og føre vidare kulturarven. Skapande menneske som formidlar og foredlar kunst og kultur skal støttast gjennom offentlege midlar. Både profesjonelle og amatørar er viktige for å få eit mangfaldig kulturliv. Kulturen er for alle og skal ikkje overlatast til marknaden aleine for å sikre kvalitet, nyskaping og mangfald".

Finans. "Målet for Senterpartiet sin økonomiske politikk er en bærekraftig utvikling, med vekt på verdiskaping, full sysselsetting, økonomisk og sosial utjevning. Vi vil motvirke sentralisering og redusere forskjeller i levekår mellom grupper og deler av landet, og bidra til at viktige politiske mål oppnås gjennom skatte-, avgifts- og inntektspolitikken".


Eldreomsorg. En grunntanke for Senterpartiet er "at de eldre skal kunne bo hjemme så lenge de ønsker det. Samtidig må alle kunne ha trygghet for at eldre pleietrengende får et tilbud om institusjonsopphold når situasjonen krever det. Mange eldre sliter med ensomhet. En helhetlig omsorgstjeneste må inkludere kultur, aktivitet og trivselstiltak, for en meningsfull hverdag og forebygging av ensomhet". Sp vil særlig satse på helsetiltak blant eldre i kommunene og på økt kapasitet og kvalitet i hjemmetjenester/åpen omsorg.

Asyl- og innvandringspolitikk. Sp mener at en god integreringspolitikk skjer best i lokalsamfunnet. Senterpartiet vil ha en innvandrings- og integreringspolitikk "som lar lokal kunnskap og lokalt engasjement være bærende slik at integreringen blir reell". Senterpartiet er opptatt av at barns rettigheter blir tillagt spesielt sterk vekt i oppholdssaker. "Det må være samsvar mellom FNs barnekonvensjon og utlendingsforvaltningen".

Helse. Sp vil styrke kommunene til å ta seg av store omsorgsoppgaver. "Senterpartiets prinsipp er at all behandling skal kunne tilbys på lavest mulig effektive omsorgsnivå. Stabil tilgang til helsetjenester i nærmiljøet gir trygghet, og må være uavhengig av pasientens ressurser og bosted". Sp mener at helse- og omsorgstilbudet er en fellesoppgave for kommunesektor og stat, men at private helsetilbud kan være et supplement. På den annen side mener partiet at det private ikke må reguleres og inngå i de offentlige helseplanene. De mener også at ideelle organisasjoner bør styrkes.

Sp passer for deg dersom du...


- er enig i at lokaldemokratiet bør styrkes, f. eks hva gjelder helse og eldreomsorg.
- sier nei til EU.
- mener at det offentlige tilbudet burde veie tyngst, og at det private "kun" kan være et supplement. Og at skatter skal utformes "slik at de utjevner inntektsforskjeller". Her begynner vi å merke en vesentlig forskjell fra venstre- og høyresiden, samt delvis sentrumspolitikk i norsk politikk.
- fremdeles ønsker en rødgrønn regjering.
- er spesielt opptatt av miljøspørsmål.
- mener det bør være flere lærere i skolen og at timetallet innenfor pedagogikk på lærerhøgskolene bør dobles.
- ønsker en sterkere distriktspolitikk.
- vil satse på bedre trafikksikkerhet, f. eks flere fotobokser, fartskontroller og bilkontroller.
- er enig med partiet om å innføre en vrakpant på 40.000 kroner for de som bytter inn bilen sin til en miljøvennlig bil. "Avgiftspolitikken er avgjørende for å fremme salg og bruk av null- og lavutslippsbiler som el-biler, plugg-inn- og hybridbiler".
- støtter at de er det partiet som har kjempet og kjemper for bønders rettigheter (Sp het tidligere Bondepartiet), og mener dette er viktig.


... Noe du savner?

Kjør debatt!


Kilder:

- http://www.sp09.no/
- http://images.mediaplanet.com/mponArticles/467x200/liv-signe-navarsete.jpg
- http://www.senterpartiet.no/getfile.php/Konvertert%20struktur/Fylker/Akershus/999291545.jpg
- http://no.wikipedia.org/wiki/Senterpartiet
- http://www.senterungdommen.no/

24 kommentarer:

 1. Hei!
  Flott tiltak, kjempebra!
  Men jeg savner informasjon om landrbrukspolitikken til de enkelte partiene. Som gårdbruker to be er det svært relevant for min framtid. (F.eks. om Frp kommer til makten, er det sannsynlig at mitt lille bruk kommer til å bukke under. Og hva blir vel Norge uten levende bygder med det karakteristiske kulturlandskapet, som trekker truister og dermed gir Norge klingende mynt i kassa?)
  x

  SvarSlett
 2. Jeg brukte dine partioversikter til skoleporsjekt om parti i dag, hihi (:

  SvarSlett
 3. Så flink du er sofie! så oversiktlig og fint, virkli bra tiltak. At du lager så gode innlegg, noe som må ta utrolig lang tid sier noe om hvor god blogger du er!:) Stå på videre, jeg digger deg!

  SvarSlett
 4. Helene: Tusen, tusen takk! Det tar EN DEL tid, ja. Men det er verdt det :) <3 fra Sofsen.

  SvarSlett
 5. sv: Nei, jeg forstår godt at du ikke kan være innom alle temaer, og det var ikke ment som kritikk, bare som innspill og svar på hva jeg savnet.

  Dog synes jeg at landbrukspolitikk bør være viktig for hele Norge, ikke bare for oss som driver med det.

  Takk for svar, håper du har sovet godt og får en fin dag!

  xx

  SvarSlett
 6. Hittil er det nok SP som får min stemme.. mest pga miljø-politikken, og med tanken på at det er Bondepartiet, hehe :D

  SvarSlett
 7. GO SP og Liv Signe!!

  SvarSlett
 8. SP! :D best politikk gjevnt over!

  SvarSlett
 9. Tror nok Sp er partiet som passer best for "alle". Bare synd at så mange fortsatt ser på det som Bondepartiet...

  SvarSlett
 10. SP er en sææææær og kjip gjeng. De skal jeg i allefall ikke stemme på.

  SvarSlett
 11. Jeg må faktisk si meg enig med Carrie Anne. SP er et flott parti, og jeg innrømmer villig at denne oversikten ga meg veldig veldig mye. Har bikka litt mellom SP, AP og kanskje SV, men jeg tror faktisk SP er mitt parti.. Problemet er kanskje at man bør stemme AP for å sikre det rød-grønne flertallet , siden AP helst bør slå FrP. (etter min mening). Jaja, jeg får tenke hardt, og ikke minst : glede meg til du tar for deg AP og SV.

  Du gjør en kjempejobb med dette Sofsen, all respekt til deg. Jeg linker til deg i min egen blogg, håper det går bra :)

  SvarSlett
 12. SP kommer med mye bra. Jeg står forøvrig og vipper mellom SV og SP, klarer aldri bestemme meg 100%. Men jeg har hatt best inntrykk av Kristin Halvorsen i debattene så langt, Navarsete virker litt forsiktig.

  SvarSlett
 13. Er det ikke landbruksdebatten de er så opptatt av, de kalles jo bondepartiet ;)

  SvarSlett
 14. Utrolig bra at du tar opp dette emnet. Jeg synes det er veldig hjelpsomt nå som jeg skal stemme for første gang:)

  SvarSlett
 15. Kathrine1/9/09 20:29

  Det er så flott at du tar deg tid til å skrive alt dette! Jeg for min del kan ikke stemme ennå, men jeg tror nok jeg bikker mot SP ja! Dessuten har jeg nettopp lest på en annen blogg at SP er det eneste(?) partiet som vil forby pelsproduksjon her i landet. Etter å ha sett filmer fra noen av disse oppdretts-farmene syns jeg jammen det er på sin plass! Dessuten syns jeg det er bra at de støtter bøndene(jeg har selv vokst opp på en hobby-gård). Igjen: takk for at du bruker en så stor del av tiden din til å skrive dette, det er imponerende!:)

  SvarSlett
 16. http://hurricanejane.blogg.no/1252438556_videoblogg_polsejente.html dette vil du nok like

  SvarSlett
 17. Kjempe flott skrevet men jeg savner litt mer om "bøndene" og den politikken for dyrene og hva de ønsker videre med dette. Hva deres forslag om dyr er har gjort at jeg stemmer SP.

  SvarSlett
 18. I've been browsing online greater than 3 hours today, but I by no means found any interesting article like yours. It is beautiful value sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made just right content material as you did, the net will likely be much more useful than ever before.

  Feel free to surf to my blog ... porte fenetre en pvc

  SvarSlett
 19. Ηi, this weekend is pleasant designеd for me, for the
  гeaѕon that thіs time i am rеading this enοгmous
  educational paragraph here at my house.

  Also visit my web blog - www.fenetrepvcsurmesure.com

  SvarSlett
 20. Good day! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.

  Your blog provided us valuable information to work on. You have done a wonderful
  job!

  Here is my web page: parquet exterieur pas cher

  SvarSlett
 21. Howdy! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!

  Look into my homepage - phenixoption

  SvarSlett
 22. Hi, just wanted to say, I loved this blog post. It was practical.
  Keep on posting!

  Feel free to visit my webpage: prix de fenetre pvc

  SvarSlett
 23. Simρly wish tо ѕаy your аrtіcle is as аmazing.
  The cleагness іn yοur poѕt is ѕimply nіce and і сan aѕsume уou
  аre an expert on this subjеct.
  Wеll with yοur permisѕiοn let me tο grab yοur feed to keeр up to date with foгthcomіng poѕt.

  Thankѕ a milliоn and plеase κeeρ uр the enjoyablе
  work.

  Feel free to surf to my blog - parquet de bambou

  SvarSlett
 24. ωhoah thіs blog is greаt i really lіke studying your pоsts.
  Кеep uρ thе gгeаt ωork!

  Yоu underѕtand, a lot of persons
  arе looking arounԁ for this іnfo,
  you could help them greatly.

  My ωeb page: prodog

  SvarSlett