16.8.09

Partioversikten: Høyre.
13 - 14. september er det klart for stortingsvalg. Politikk er for mange forvirrende, uoversiktlig og komplisert. Hva står de ulike partiene for, egentlig? Hva skal jeg stemme? Hva er viktig for meg?

- Velkommen til den store partioversikten på Sofsen.com!

Fremover skal jeg ta for meg et parti om gangen og presentere dem etter tur. Jeg skal selvfølgelig (prøve så godt jeg kan å) skrive nøytralt og forsøke å gjøre det enkelt å forstå :)

! Legg merke til linker for mer informasjon rundt emnet.
____________________________________________________

Neste parti ut er Høyre.


Som du ser er de på høyresiden i norsk politikk.


Fem kjappe:

Stiftet: 1884.
Partileder: Erna Solberg.
Ungdomsparti: Unge Høyre.
Ideologi: Konservatisme.
Hjemmeside: www.hoyre09.no


Erna Solberg.

Kort om ulike hovedområder innenfor Høyres politikk:


Miljø. Høyre ønsker å styrke Norges samarbeid på det internasjonale plan hva gjelder miljø og dets globale utfordring. Høyre vil satse stort på opprydding av PCB i naturen, og mener at dette skal følges opp med 150 mill. kr i neste fireårsperiode. I likhet med FrP (les om FrP her) støtter Høyre forurenseren-betaler-prinnsippet i norsk miljøpolitikk. Høyre anser privat eiendomsrett som en styrke for miljøet. Dette fordi "(...) områder hvor private eierinteresser er til stede blir tatt godt vare på, av den enkle grunn at eierne ønsker å ta vare på sine egne investeringer". Høyre ønsker økte midler til kulturvern og vil satse mer på miljøforskning.

Skole. Høyre ønsker en skole der hver enkelt elev skal få størst mulig faglig og personlig utvikling ut fra individuelle evner og interesser. Jeg lar partiet tale for seg selv:Utenriks. Høyre ønsker EU-medlemskap. "Høyres utenrikspolitikk bygger på vilje til samarbeid med omverden, både for å finne løsninger på felles problemer og for å ivareta Norges interesser". Høyre vil opprettholde verneplikten og styrke Forsvaret. Høyre vil arbeide for en internasjonal handel som gir fattige land større muligheter til å utvikle egen økonomi. Høyre støtter dessuten styrkene i Afghanistan.

Kultur.
Høyre vil redusere antallet statlige oppnevnte styremedlemmer i kulturinstitusjonene. Partiet ønsker å sikre opphavsrettigheter til åndsverk og "ivareta kulturminnevernet gjennom styrking av så vel statlige som private institusjoner innenfor feltet". Høyre lover å: "opprettholde NRK som lisensfinansiert allmennkringkaster, jobbe for et bredere og mer forpliktende nordisk mediesamarbeid - herunder bidra til at det etableres en fellesnordisk kulturkanal, og følge dommen i Strasbourg og avvikle lovfestet forbud mot politisk reklame på TV".


Erna Solberg og Siv Jensen. Kunne de vært i regjering sammen, tro?

Finans. Høyre ønsker økt privatisme og mener i likhet med FrP at staten bestemmer for mye i dag og at vi bør betale mindre i skatt. Høyre vil fjerne formueskatten. Høyre vil dessuten redusere de norske særavgiftene. Høyre mener det er nødvendig å redusere avgiftene på grensehandelsutsatte varer, deriblant avgiften på alkohol. Høyre er i mot rushtidsavgift.

Eldreomsorg. Høyre vil "ruste opp helse- og omsorgstjenesten i kommunen, slik at flere kan få bedre hjelp der de bor og dermed spares for unødvendige sykehusinnleggelser og transport". Partiet ønsker å sikre at flere får hjelp i form av en personlig assistent, slik at pasienten selv kan bestemme hvordan og når hjelpen skal gis. Høyre vil "gi bedre livshjelp, ikke dødshjelp". De vil styrke tilbudet om lindrende behandling og omsorg ved livets slutt.

Asyl- og innvandringspolitikk. Nok et utdrag fra Høyres program: "Høyres mål er å bidra til å avlaste i humanitære konflikter. Det viktigste er å hjelpe mennesker på flukt og ha en streng, men rettferdig og human flyktning- og asylpolitikk. Høyres mål er at innvandrere og flyktninger raskest mulig skal bli i stand til å forsørge seg selv. Det viktigste er å styrke norskopplæringen". Høyre ønsker å avvikle læreplaner med norsk som 2. språk, da "målet for norskferdigheter må være de samme for alle barn". I den anledning ønsker de å utvide antall norsktimer i introduksjonsprogrammet til 250. Partiet ønsker også å bruke leksehjelp og sommerskole for spesielt å nå innvandrerbarn.

Helse. Høyre "har pasienten i sentrum". Jeg lar Erling Lae (2. nestleder i Høyre) forklare:Høyre passer for deg dersom du...

- ønsker å finne "tilbake" til de "gode, gamle" verdiene, som f. eks mer disiplin i klasserommet.
- mener at det enkelte individ bør få mer frihet i samfunnet.
- er på den borgerlige siden av politikken.
- er enig i at det bør satses mer på lesing, skriving og regning i skolen.
- ønsker at det skal bygges flere veier slik at "bedriftene får fraktet varene sine".
- støtter at det bør bevilges 15 milliarder mer over ti år til nye riksveier.
- er enig i at politiet bør være mer synlig i gatene.
- er enig i at Norge bør bli med i EU.
- ønsker at lærere skal ha faglig fordypning i fagene de underviser i.
- vil ha strengere karakterkrav for å komme inn på lærerutdanningen.
- vil ha individuell belønning av de beste lærerne.
- mener det bør satses mer på kunnskap og forskning slik at "vi kan leve av mer enn oljepenger".
- er enig om at det bør bli lettere å få godkjent utenlandsk utdanning, og å få komplettert utdanningen for å tilfredsstille norske krav.
- ønsker en borgerlig regjering.... Noe du savner?


Kjør debatt!


Kilder:

- http://hoyre09.no/
- http://no.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Anbefalte_artikler
- http://no.wikipedia.org/wiki/Borgerlig
- http://ungehoyre.no
- http://no.wikipedia.org/wiki/Konservatisme
- http://www.ukeavisenledelse.no/sfiles/45/13/63/83/1/picture/width468/erna_solberg_toppsak.jpg
- http://www.mobilbarometeret.no/sitefiles/site16/files/artimg/sms-kan-sende-hoyre-og-frp-i-regjering5.jpg

28 kommentarer:

 1. Jeg er imponert over at du klarer å skrive såpass nøytralt Sofie! Det hadde jeg aldri klart. ^^ Du er flink til å gjøre det kort, greit og enkelt.

  SvarSlett
 2. Ser meg enig med mye av skolepolitikken til Høyre.
  Mer disiplin i skolen, strengere karakterkrav for å bli lærer, lærere trenger fordypning...

  Er forsåvidt uenig med at barn trenger flere skoleimer, de skal faktisk ha et liv også!
  Tviler også på at en såpass teoretisk skole kan gjøre noe bra.

  Gleder meg til neste parti, så jeg får sammenlignet litt!

  SvarSlett
 3. Synes det er kjempe fint at du tar denne gjennomgangen! Veldig fin oversikt.

  Når det gjelder høyre må jeg si at jeg synes de er inne på mye, men at de skal satse så mye på veier synes jeg er noe tull. For å bygge disse veiene må det antagelig ødelegges mye natur, og det vil i hvert fall ikke være med på å få bil-bruken ned. Så det er i hvert fall grunn nok for meg til at de ikke får min stemme.

  V :)

  SvarSlett
 4. Høyre is not for me!

  SvarSlett
 5. Høyre er helt klart et mer fornuftig parti enn FrP. Jeg liker ikke å innrømme det, men de har jo faktisk noen bra punkter. Spesielt skolepolitikken. Jeg liker at de vil skjerpe inn kravene til lærerutdanningen.

  Bare synd da at når det kommer til spørsmålet om penger, som i bunn og grunn er hva alle krangler om, er jeg jo ikke enig. Jeg er en slik person som har tro på skattene. Skattelette til de som trenger det, og høyere skatter til de som kan!

  Jeg har nok føttene mine godt plantet på venstresiden. En for alle, alle for en!

  SvarSlett
 6. Høyre er nok heller ikke noe for meg!
  Noen synspunkter er greie nok i overflaten, men jeg tror mye av det ikke holder i lengden. Muligens så er det ikke gjennomførbart i det heletatt..

  SvarSlett
 7. Kan eg spørje kva du skal stemme, Sofie?

  SvarSlett
 8. Tusen takk for at du gidder å skrive alt dette, Sofie. Endelig lærer jeg litt om hva de forskjellige partiene står for.

  luv yahh azz

  SvarSlett
 9. Kjære Sofie!

  Jeg har fulgt bloggen din i ca et halvt år nå. Du er alltid presis og velformulert, og jeg får mye ut av å være fast leser her! Enda har jeg ikke fått meg til å kommentere - før nå. Jeg ble super glad jeg da jeg leste at du stemmer SV for en stund tilbake. Som SUer lurte jeg på om du kanskje hadde ofret en liten tanke om å kanskje bli aktiv innenfor SU/SV? Jeg synes du virker som en fantastisk og oppegående jente, og ressurssterke jenter som deg må man bare omfavne. Hehe. Så nå skal jeg vente håpefullt og spent på svar fra deg!

  Og som de ovenfor meg har sagt: Er en bragd i seg selv å forholde seg så objektiv som du klarer. Gleder meg til borgerskapet skal få i valgkampen!

  Tine

  SvarSlett
 10. "Skattelette til de som trenger det, og høyere skatter til de som kan!" JA! Vi har så vanvittig mange goder her i landet, at de burde vi jammen kunne punge ut for. Klart man kan diskutere hvorvidt skattepengene ender opp der de virkelig burde, men likevel vet vi at de brukes til masse bra. Visste dere at en legetime, hvor du kun sjekkes, egentlig skulle punga oss for tusenlapper? Og vi, i det minste jeg, betaler omkring 200-300 kr. Om jeg husker feil, får alle omkring 2 millioner kroner av statten via forskjellige ting, fra vi er 0 til vi er 18. Tannlege, skole, lege, lånekassen. You name it. Skatt må til.

  Jeg liker ikke Høyre. Jeg svelger ikke særlig mye av hva de mener, og jeg vil absolutt ikke vurdere engang å stemme på de.

  SvarSlett
 11. Det er så deilig at du lager slike innlegg. Du gir meg motivasjon til å gidde og stemme.
  Har fulgt bloggen din en god stund nå, så jeg kommer til å linke til deg. Går det greit? Bare rop ut om det er uakseptabelt, hehe ;p

  SvarSlett
 12. Sv: Takk :D
  Du har en fin blogg du og. ^^

  SvarSlett
 13. Synes det er fint du skriver om dette. Jeg får ikke til å stemme selv, siden jeg ikke blir 18 før neste år, men det er kjekt å vite litt allikevel. Så, takk!

  SvarSlett
 14. Ja, da sier vi bare...:

  GO HØYRE! :)

  Jeg er seff ikke enig med alt Høyre står for, men det meste. Høyre er det partiet jeg absolutt liker best. Jeg synes du burde skrevet "ungdomsparti: Unge Høyre. Som VERDENS kuleste person er med i - Maria!". Vet hvem du liker best, og gleder meg til å se om du klarer å ikke vise det.

  Kjempebra, Sofie.

  SvarSlett
 15. http://www.youtube.com/watch?v=SG1vMwN6_WA

  SvarSlett
 16. eg veit ikkje ke eg skal stemme eg...

  sv. haha, jo takk:) derfor eg la det ut, fordi det var så fint;)
  digga headeren din max!

  SvarSlett
 17. Jeg synes det er utrolig bra at du skriver så nøytralt! Go sofsen!
  gleder meg litt til valget. men gruer meg mest egentlig. blir det frpregjering, er det sverige neste!

  SvarSlett
 18. elsker at du skriver om partiene, det innteresserer meg veldig. og er HELT enig med Maria Sollie. Er ikke enig i alt Høyre sier, men det er det partiet jeg er mest enig med. Men jeg er faktisk enig i alle sakene til Unge Høyre.

  SvarSlett
 19. Utrolig imponert over at du tar deg tiden til dette, istedet for å skrike ut om hvillket parti du stemmer på. Det står det mye respekt av. Kommer til å følge alle parti-innleggene dine :)

  SvarSlett
 20. Du er søren meg bra du, Sofs!!! Jeg var og forhåndsstemte i dag. Skrev Sofsen.com på en lapp og la i konvolutten... Hahaha... M;)

  SvarSlett
 21. Mikael: Haha. I <3 you.

  Til alle sammen: TUSEN TAKK for at dere bidrar!!!

  SvarSlett
 22. Jeg liker den der lista "Blabla passer for deg, dersom du..". Det gjør ikke det hele så komplisert. Selv om det er noen kompliserte ord litt her og der, men det hører vel med i partiprek :)

  SvarSlett
 23. Så super flink du er Sofie! Det her er jo perfekt for folk som ikke er kjempe intressert i politikk, og derfor ikke vet nok om partiene til å vite hva de skal stemme. Den lista på slutten er en geni strek! Du klarer dessuten å holde deg nøytral selv om det ikke er "ditt" parti du skriver om. Har lest alt for lite på bloggen din til nå! Skal begynne å titte innom oftere =) Klem Stjerna;)

  P.s: Burde ha med på passer for deg lista til høyre: Ønsker lavere skatter og økt privatisering.

  Så det sto under finans, men er en såpass viktig del av Høyres politikk at jeg syns det burde med;)

  SvarSlett
 24. Hvilket parti er de med stjernene? :)

  SvarSlett
 25. Anonym: Det er partiet Rødt.

  SvarSlett
 26. Må bare få sagt hvor mye jeg setter pris på at du tar deg tid til å gjøre dette :)
  Har om valget og slikt på skolen, og du har gjort det enkelt og greit å få oversikt over de forskjellige partiene. Takk :D

  SvarSlett
 27. Høyre velger11/9/09 22:35

  "Skattelette til de som trenger det, og høyere skatter til de som kan" Dette er bare tull siden det faktisk ikke blir noe skattelette til de som faktisk trenger det. Så mange høye skatter man må betale i Norge, gjør det faktisk vanskelig å leve i det samfunnet hvor AP sier at "alle skal med". Men hva om alle faktisk ikke vil eller ikke har råd til å være med?
  Alle med et nogenlunde klart hode burde skjønne at skattepolitiskken til den rødgrønne regjeringen faktisk går ut over de fattige, og ikke de rike som de selv påstår. Derfor må befolkningen ta seg til og skjønne at vi trenger et regjeringsskifte, vi trenger en borgerlig regjering til alles beste!!

  SvarSlett
 28. JUHU! Noen andre som leste det eller, det ingrid skrev? "jeg er HELT enig med Maria Sollie". Thumbs UP for Ingrid. Yeah! :D

  SvarSlett