19.5.10

Tale til...


... Slavefryd.


Kjære Slavefryd. Dere gjorde våren, sommeren og høsten 2006 uforglemmelig for meg. Som ansatt på Rockburger'n fikk jeg erfare hvor givende det er å servere svette burgere (til latterlig høye priser) til hyperaktive barn i femti plussgrader (vi hadde bare en liten vifte, og rett som det var viste målestokken femti plussgrader... Forsvarlig!) for sekstifire kroner timen (!). I og med at Tusenfryd ikke har hørt om hverken Arbeidsmiljøloven eller tariffavtaler, satser de alt på god, gammeldags slavedrift. Det er selvfølgelig noen som har foreslått å arrangere streik, men det er bare å gi opp. Det vil alltid være nok av fjortenåringer som ofrer sin ferie og rettferdighetssans for å løpe rundt i den flatterende, selvlysende uniformen.

Kjære Slavefryd. Det finnes ingen dårlig dag hos dere. Selv om man skulle ha forstuet beinet, brukket håndleddet eller fått en murstein i hodet, er det ingen grunn til å klage. Smil hele dagen - selv når du koster vekk gammel pommes frittes bak frityrkokeren og ingen ser deg. Jeg fikk faktisk beskjed om å smile selv om parken var stengt, og vi bare ryddet inne i restauranten. Jeg tror faktisk at det gikk så langt at jeg smilte i søvne, bare fordi jeg ble hjernevasket til å overanstrenge kjeven min mer enn hva som er sunt og naturlig. For all del, jeg er (faktisk) en svært serviceinnstilt person, men det finnes grenser. INGEN mennesker smiler 24/7. Altså, se for dere en som jobber i klesbutikk. Se for dere at vedkommende står og gliser uavbrutt for seg selv mens han/hun henger opp klær. Det ser bare creepy ut. Som en besatt zoombie (det er vel det alle ansatte hos Tusenfryd ser ut som).

Kjære Nazifryd. Ingenting er som å lage sukkerspinn til fem kids på en gang, der hver og en av dem skal ha den STØRSTE OG BESTE sukkerbomben, og når du kommer hjem oppdager du at du til og med har sukker mellom øyevippene og inni ørene. Og alt dette for en luselønn av lavere dimensjoner. Ingenting er som å bære fem kasser med tomater fra den ene siden av parken til den andre, mens folk ler av deg og tror du er en av attraksjonene. Ingenting er som å jobbe på Slavefryd!

Kjære Tusenfryd. Det som fascinerer meg mest, er de som jobber der år etter år. Eller, man stiger jo riktignok to kroner i lønn for hvert år man jobber der! Gratulerer, du tjener en BUGG mer i timen. Er det noen mennesker som fortjener et realt klapp på skulderen - ja, så er det Tusenfrydveteranene. De må enten være aliens eller maskiner. Én ting er alle ungdommer som jobber frivillig i organisasjoner og politiske partier, men de får i hvert fall respekt! Når du jobber på Tusenfryd, blir du bare møtt med hånlig latter og kanskje litt medlidenhet, om du er heldig.

Kjære Slavefryd. Mitt absolutte høydepunkt som ansatt, var da jeg fikk æren av å være såkalt måkevakt. Da måtte jeg plukke opp søppelet etter alle de 99 % gjestene som var for tilbakestående til å klare å kaste det selv, slik at ikke måkene skulle forsyne seg av maten til gjestene. Dette må være kremen av slaveservice. Legg forresten merke til at jeg skriver gjester og ikke kunder. Det var nemlig strengt forbudt å omtale kun.. gjestene som kunder. Og vi kunne for eksempel ikke si: "Håper det smaker!" da vi serverte maten... DOH! Vi vet jo at det smaker! (Næt). Det var mange fine regler, og de har til og med en egen Tusenfryd-bibel med regler og flotte bud.

Kjære Nazifryd. Hadde det ikke vært for kule kolleger, hadde jeg aldri holdt ut. Og det var noen kule ku... gjester også (herregud, jeg er fremdeles hjernevasket) , men fy faen så mye man må tåle i en slik jobb. Kundene (sorry) ser på deg som en batteristyrt dings, og de klarer visst ikke å snakke til deg som om du er mer verdt enn osteskiva på burgeren (som for øvrig koster seks kroner på Tusenfryd...).

Så det skal dere vite, alle dere der ute som jobber i servicebransjen: Dere har min dypeste medfølelse, og jeg er aldri den som maser fordi jeg tror jeg er viktigere enn andre. Til kunder som lager kvælm: Folk gjør så godt de kan. Tenk deg selv hvordan det er å jobbe i en slik jobb. Stressnivået overgår til og med ADHD'en min. Så, putt bæreposen i kjeften og vent på tur. Og det er faktisk fullt mulig å hente frem det lille du forhåpentligvis har av folkeskikk.

Kjære Nazifryd. Ja, man skal tåle mye... Jeg har aldri hatt en så krevende jobb, både fysisk og psykisk, og jeg kan garantere dere at hver jobb i ettertid har vært en drøm! Så jeg vil gjerne takke dere, for at dere satte standarden såpass klart og tydelig som dere gjorde. Og jeg lærte faktisk et og annet triks av dere. Det skal dere ha. Men én ting er sikkert: Polakkene her i landet kan gå og legge seg. Det er de ansatte hos Tusenfryd som virkelig driver slavearbeid.


Jeg burde lett bli Lano-ungen i 2011.

46 kommentarer:

 1. det irriterer meg alltid at maten på tusenfryd er så jævla dyr xD

  SvarSlett
 2. Anonym: Oh yes, det er dyrt nok å komme inn! Og maten er virkelig ikke særlig god.

  SvarSlett
 3. 64 kr timen, du. Da jeg jobbet der fikk jeg 60 kr dagen! Tusenfryd <3

  SvarSlett
 4. Det der hørtes forferdelig ut. Bra du tar et oppgjør med Nazifryd, Sofie ;)

  SvarSlett
 5. Når jeg leser sånne ting som det der, så er jeg så innmari glad for at jeg elsker jobben min! he he. 64 kr timen, det er jo helt insane. Jeg trodde min lønn på 82 kr timen på Statoil var ræva, men der trodde jeg feil..

  SvarSlett
 6. Herlig at du faktisk skriver om det! :D

  SvarSlett
 7. Bra skrevet, Sofsen! Og nå er jeg utrolig glad jeg ikke fikk jobb der den gangen jeg dro inn dit på intervjuer. :)

  SvarSlett
 8. Mormor lager alltid masse mat når vi skal på Tusenfryd, uansett om hun skal være med eller ikke. Mye koseligere, mye rimeligere, og MYE bedre :)

  SvarSlett
 9. i tiende lo jeg av alle som skulle slave å tusenfryd den sommeren. De ble sure. Et halvt år senere var de sure fordi de kastet bort fire mnd. Lo hånlig da. Nå får de btw 78 kr i t.....

  SvarSlett
 10. Jeg måtte smile litt av innlegget ditt, men det er jo kun fordi du skriver så bra.. Så bra at selv om jeg smiler så blir jeg så sint på Nazifryd at jeg ikke vil dra dit i sommer!
  Jeg elsker jo karuseller, men da får jeg heller dra til Liseberg.. selv om de sikkert sliter med det samme der.

  Skjønner godt du blir frustrert, en ting er lønna, men det er jo miljøet rundt som påvirker mest.. og det DER, det var sykt. Håper maten smaker og at man skal hele tiden si gjest ikke kunde var drøøøyt.

  Jobbet selv for 60 kroner i timen da jeg var 16, altså 1kr per minutt, på en frisørsalong. Men der var de i det minste hyggelige.

  SvarSlett
 11. Fantastisk! Denne har jeg ventet på. :)
  Kjenner meg godt igjen etter mine 2(uforståelig) år på Burger King. Med en startlønn på 50kr timen var jeg allerede lei etter første dagen, men av en eller annen merkelig grunn holdt alle de gode kollegaene mine meg igjen.

  Og jeg som trodde fornøyelsesparker skulle være gøy...

  SvarSlett
 12. kaste bort masse penger på litt lek og moro,og creepy mat? nei,man burde FÅTT betalt for å være der,hvertfall for å spise maten..

  hooray for well payed jobs :D

  <3 sofsen

  SvarSlett
 13. Polakkene lever som rikinger i hjemlandet, da den, i våre øyne, lave lønna, er en formue sammenligna med lønna de ville fått i hjemlandet sitt. Dessuten setter de våre egne landsmenn ut av arbeid, for de som sitter på toppen av næringskjeden her i landet velger å bytte ut alle arbeiderne med denne ekstra ordinært billige arbeidskrafta. En nordmann kan umulig konkurrere med en slik lønn, siden det du får ikke ting til å gå rundt med en slik inntekt.

  Hunderfossen, betaler sine nybegynnere under 18 år hele 58,5 kr, med mindre de har vært så snille å smøre på en femtiøring eller to sia jeg drista meg til å søke (og heldigvis blei avslått.) Men, som du sier, det er alltid noen tenåringer som er villige til å ta jobben, så det er vel det de garderer seg på.

  SvarSlett
 14. Uff, jeg kjenner meg igjen. Jeg jobbet der i fjor, og det var et slit!
  Veldig bra skrevet :)

  SvarSlett
 15. Haha, fantastisk! Egentlig burde alle uforskammelige kunder, eller gjester om du vil, bli tvunget til å ta et par vakter på et slikt sted for å se hvordan det EGENTLIG er.

  SvarSlett
 16. Tusenfryd er uten tvil ekstremsport.

  SvarSlett
 17. Du er så bra!

  SvarSlett
 18. Jeg kunne aldri ha tenkt meg å jobbe i en fornøyelsespark, uansett hvilken. Altfor mye stress og folk. Personlig så roper jeg et lite hurra for migrene og stipend, som gir meg en grunn til å ikke jobbe mens jeg studerer.

  SvarSlett
 19. Hadde tenkt å søke sommerjobb der i år, men tror jeg dropper det nå. Hehe. Vil ikke jobbe et sted Sofsen ikke kan fordra, vett :)

  SvarSlett
 20. hahahah! Så sykt bra, Sofsen! :) Man tjener litt mer i år altså :) Ser at du hadde fått pins i vennlighet? :P Bra jobba! :D

  SvarSlett
 21. SV; Ååh, så koselig :) Jeg har lest alle innleggene dine, men har vært sløv på å kommentere i det siste, hehe.

  SvarSlett
 22. Ahahaa, jeg elsker innlegg som dette! MOAR!

  SvarSlett
 23. Herlighet, dette er jo helt insane! Trodde i alle fall de hadde tariff-lønn. Jeg skal ærlig innrømme at etter å ha lest dette, skal jeg aldri klage over min jobb igjen.
  Og så utrolig bra du skriver, tror nok du har fått deg en ny, fast leser her :)

  SvarSlett
 24. Haha, akkurat! Nå jobber jeg på Narvesen, tok meg et friår fra skole og stress. Har aldri syntes jeg har noe særlig dårlig betalt, men ser ikke så veldig fram til å dra dit uansett. Litt lei av alt, egentlig ;p

  SvarSlett
 25. Nemlig! Ha en fortsatt fin kveld :)

  SvarSlett
 26. Jeg drømte om å jobbe på Slavefryd da jeg var liten. Grøss.

  SvarSlett
 27. Kjempebra skrevet Sofsen=)

  SvarSlett
 28. Norge har ikke minstelønn, Sofsen. Tariff er minstelønn for de i fagforbund. Er du ikke organisert, så har du ikke krav på tariff.

  SvarSlett
 29. Nå måtte jeg le.. Jeg har faktisk slavet rundt der i 3 år.
  Var bare 15 når jeg begynte så viste ikke bedre.. Men det var tre kule år med masse fest og morro.. Men, aldri om jeg kunne jobbet der igjen. Mange gode minner, men slavearbeid er ikke helt min greie.

  Forresten siden du jobbet på rockburgern har vi helt sikkert noen felles kjente:)

  SvarSlett
 30. Sv: Ja, det var et slit. Kjenner igjen den måkevakta, måtte være det noen ganger jeg også. For ikke å snakke om det jævlige sukkerspinnet. Husker jeg hadde fletter en gang, og de var fulle av blått sukkerspinn på slutten av dagen. Herlig! Hadde det ikke vært for mange av de herlige menneskene som jobber der hadde jeg aldri holdt ut i 3 år.

  SvarSlett
 31. Woho, endelig talen til Slavefryd. Har venta på den, jeg :D Skuffer som alltid ikke :)

  SvarSlett
 32. Du skriver så utrolig bra og underholdene at jeg blir like imponert hver eneste gang jeg er innom. Jeg sitter faktisk å ler enda av dette innlegget. HØYT!

  SvarSlett
 33. SV:Du og bloggen din er ofte min reddende engel hvis jeg har hatt en dårlig dag. Eller om jeg bare har sinnsykt lyst å le. Liker også at du skirver om seriøse temaer! Da er en superkoselig kommentar på sin plass vet du ;)

  Takk forresten! :D

  SvarSlett
 34. Amen Sofie! Servicebransjen kan være tøff, det vet jeg alt om. Jeg jobber jo i den. Og det første man lærer at kunden alltid har rett, og smile må man jo gjøre også, også dem dagene man ikke føler for å smile. Det er jo givende å se dem bli fornøyd med maten jeg serverer på hotellet, men det er vel bare sånn det er.

  Godt at du ikke jobber der noe mer da, for en luselønn :( Håper du har det bra :D

  SvarSlett
 35. Har jobbet i servicebransjen i 13 år nå og jeg tror ikke folk flest er klar over arbeidet vi gjør. De bare forventer at ting blir gjort og glemmer hvordan det skjer. Nå har jeg heldigvis en bra jobb i servicebransjen hvor jeg blir satt pris på av både ansatte og gjester men også jeg har hatt gleden av å jobbe på et "slavefryd" her i tr.heim. Men jeg sto på krava og fikk hjelp av arbeidstilsynet så det endte bra:)
  Ha ei super helg foresten, Sofsen:) Klem

  SvarSlett
 36. He he, jeg jobbet der i fjor og (utrolig nok) skal jeg jobbe der i år også... Jeg kjenner meg skremmende mye igjen i det du skriver, men problemet er at det nesten ikke er noen andre som ansetter 15/16-åringer... :(

  SvarSlett
 37. Da er det gøyere å selge jordbær på torget i en liten kystby med "varierende" vær.

  SvarSlett
 38. Herregud, jeg skal aldri, ALDRI jobbe på Tusenfryd!

  SvarSlett
 39. Ha ha ha, nå må jeg le. Så utrolig morsomt du skriver. Det var jo rene drømmejobben, eller hvaaa? ha ha..

  stas å få så god hjelp av en så flink blogger i norsktimene! :D

  (Hanna i 10c på tangenånsen¨)

  SvarSlett
 40. Det er mange arbeidsplasser som krever at du gir litt ekstra ekstra av deg selv, jeg har selv jobbet på Tusenfryd og må få lov til å si at jeg er litt uenig i noe av det du skriver. Det er veldig lærerrikt og med tanke på at når man er 15-16 og bor hjemme med gratis kost og losji, trenger man ikke fryktelig mye penger.
  Dessuten er Tusenfryd det eneste stedet man kan få tildelt en lederjobb i tenårene, uten spesiell kompetanse. Å ha ansvar for en hel avd. er veldig stas og ikke minst ser det bra ut på CVen.
  Mange steder ansetter heller en som har jobbet på TF enn en som ikke har gjort det, pga. den arbeidsmoralen og erfaringen man drar med seg.
  Jeg er lei meg for at din opplevelse ikke var fullt så bra, og jeg tror nok du kunne trivdes bedre i en annen avd. F&B er jo det minst kule og skjønner at det er svett og kjipt.. :/

  SvarSlett
 41. Jeg syns de på Tusenfryd er kjempeflinke :)
  Æsj, når jeg var på Liseberg ifjor, var de fleste ansatte der sure og overså gjestene. Flere av dem slentret rundtomkring med kjempesnusleppe og hengslete narkis-positur.
  Veldig udigg. Tusenfryd er mye koseligere<3

  SvarSlett
 42. Vurderte å søke jobb dit til neste sommer... men jeg tror jeg dropper det :p

  SvarSlett
 43. Anonym: Hei! Jeg ser selvfølgelig poengene dine, og det at ungdom kan få såpass mye ansvar er kjempebra og veldig lærerikt. Jeg lærte absolutt veldig mye av å jobbe der, men jeg tror nok at jeg burde ha valgt spill fremfor F&B.

  Alt i alt vil jeg si at Tusenfryd ga meg en god og grundig opplæring hva gjelder service, men likevel... Det er flere ting jeg stusset over, og som jeg ikke mener er forsvarlig, blant annet at vi ikke hadde aircondition og at vi i blant måtte jobbe i femti plussgrader. Det bryter med Arbeidsmiljøloven.

  Jeg liker å sette ting på spissen, vet du, og jeg har flere negative ting å si om å jobbe på Tusenfryd enn positive. Når det gjelder de jeg jobbet med, derimot, er det motsatt; jeg hadde fantastiske kolleger og sjefer, og det er helt utrolig hvor godt arbeidsmiljøet er der - hvert fall med tanke på omstendighetene, hehe.

  :)

  SvarSlett
 44. vet hvordan du har det...jobber der selv!

  SvarSlett
 45. Jobbet på isslottet på tusenfryd sommeren 2003. 58kr timen, og om de var dårlig vær ble vi sendt hjem uten lønn :-/ Bussbilleten fra&til fikk vi ikke refundert.
  Forferdelig!!!! Kan ikke anbefale noen å jobbe der...!!

  SvarSlett
 46. Hahaha, kunne ikke sagt det bedre sjæl :L

  SvarSlett