8.3.10

"Kvinnedagen er fortid, nåtid og ikke minst, fremtid".


"For å være helt ærlig, så er jeg drittlei av å bli sett på som det svake kjønn, og som noe mindreverdig!"
- Ida, 18 år.

"Når unge jenter sier at "på kvinnedagen skal vi ta ekstra godt vare på kvinnene, være ekstra snille, oppvarte" og liknende - DA blir jeg urolig..."
- Juveke, 39 år.

"For meg er kvinnedagen en nødvendig markering. Feminisme og kvinnekamp er mer enn brenning av BH-er og pornohat. Hvorfor må vi ha spesielle dager, når alle årets tre hundrede og sekstifem dager tilhører alle verdens innbyggere - kvinne som mann, barn som voksen, hund som slange? Alle dagene burde være dager til feiring for rettigheter og muligheter! Kvinnedagen 2010 - ikke rør sykelønna! Ned med skjønnhetstyrraniet! Så gå i tog på mandag, sett pris på det du har, og rop for full hals: Solidaritet med verdens kvinner! Søstre, forén dere!"
- Herman, 17 år.

"Det er kvinnenes dag, en dag hvor VI skal stå i lyset, hvor folk skal stoppe opp å tenke: "Hm, damer ja... Ikke dumt, ikke dumt..."
- Martha, 15 år.

"For meg er og blir kvinnedagen bursdagen til broren min. Han ble født i 1994 og hadde mannlig jordmor".
- Marit, 19 år.

"Som norsk-iraner har jeg selv sett diskriminering på høyt nivå når jeg har vært i Iran, der kvinner behandles som luft, og der kvinner kan bli skadet for å ytre seg på noe som helst måte. Det burde ikke være sånn!"
- Mona, 14 år.

"For meg er kvinnedagen en dag der man kan sette seg ned og tenke etter om det virkelig er slik at det er fullstendig likestilling her i landet. Mitt svar vil nok bli nei. Vi har en jobb å gjøre."
- Trine, 37 år.

"Kvinnedagen er fortid, nåtid og ikke minst, fremtid. Det er mye fortidens kvinner har oppnådd som vi i dag tar for gitt. Jeg ser derfor på kvinnedagen som en hyllest til de som kjempa med nebb og klør for de rettighetene vi har fått. Men jeg ser også på kvinnedagen som et spark i ræva til nåtidens generasjon som burde engasjere seg for å oppnå nye mål. Åpne øyan dåkkers, kvinnfolk!"
- Malin, 21 år.

"Vel, jeg mener at man her i Norge har det såpass godt at det ikke lenger burde være nødvendig med slike markeringer, som kvinnedagen og mannsdagen. Det er viktigere å ta vare på norske verdier!"
- Arild, 26 år.

"LIKELØNN!"
Hanne, 15 år.

"Jeg syns det er flott at det er litt forskjell på menn og kvinner! Jeg er den typen jente som digger at gutter er gentlemen, som gir komplimenter, holder oppe døren, trekker ut stolen eller tilbyr seg å hjelpe med ting. Ikke fordi vi jenter ikke kan klare det selv, men rett og slett fordi vi er jenter. Jeg liker at gutter viser at de setter pris på meg. Dessverre er dette noe vi ser sjeldnere og sjeldnere. Mange jenter blir fornærmet når gutter behandler dem annerledes fordi de er jenter - "herregud, jeg klarer å bære bokstabelen min selv!" (Ikke det beste eksempelet, men det får være). Jeg synes det er søtt, jeg".
- Isabel, 17 år.

"Kvinnedagen for meg betyr hovedsaklig internasjonalt engasjement. Mange glemmer at kvinnedagen er internasjonal, og at det finnes utallige kvinner rundt om i verden som på ingen måte har like rettigheter som menn."
- Ida, 18 år.

"I morgen vil jeg understreke at jeg er feminist, og vise at jeg ikke skammer meg over det. Jeg vil ta med meg vennene mine og lære dem mer om kvinnebevegelsen. Vi har bare én kvinnedag, og den burde markeres. Folk burde bli mer bevisste på at det faktisk ikke er likestilling i Norge ennå, og at det fortsatt er noe som heter skjønnhetstyrrani og kjønnsrollemønster".
- Veslemøy, 14 år.

"Vi har kommet langt i Norge, og for mange nordmenn (jepp, nordMENN) er det helt unødvendig at damer skal ha sin egen dag. At kvinner skal bli hørt og respektert er for mange en selvfølge. Men én ting er hva som høres fint ut i teorien, men i praksis har vi en lang vei å gå".
- Flinke piker.

"Jeg skal feire dagen med kake og champagne! Sjohei!"
- Halvor, 21 år.

"Jeg kom til Norge på kvinnedagen, ble møtt av pappa på flyplassen med en rose. Så hver kvinnedag får alle damene i familien en rose og vi drar ut og spiser på pappas regning".
- Maria, 15 år.

http://datingjesus.files.wordpress.com/2009/06/v128.jpg

Kvinnedagen markeres med tog, appeller og debatt. 8. mars er en markering på kvinnekamp - kampen for likestilling.

For meg er kvinnedagen en internasjonal påminnelse til folket, om at vi fremdeles har en lang vei å gå.
I min drømmeverden er menn og kvinner likestilt, og begrep som kjønnsrollemønster, kjønnsdiskriminering og skjønnhetstyranni er fremmedord.

Herman sa det så treffende: "Hvorfor må vi ha spesielle dager, når alle årets tre hundrede og sekstifem dager tilhører alle verdens innbyggere - kvinne som mann, barn som voksen, hund som slange? Alle dagene burde være dager til feiring for rettigheter og muligheter!"

Jeg er så enig med Ida: Mange glemmer at kvinnedagen er internasjonal, og at det finnes utallige kvinner rundt om i verden som på ingen måte har like rettigheter som menn.

Hanne sa det enkelt: "LIKELØNN!", og Malin er inne på noe svært viktig: "Kvinnedagen er fortid, nåtid og ikke minst, framtid. Det er mye fortidens kvinner har oppnådd som vi i dag tar for gitt. Jeg ser derfor på kvinnedagen som en hyllest til de som kjempa med nebb og klør for de rettighetene vi har fått. Men jeg ser også på kvinnedagen som et spark i ræva til nåtidens generasjon som burde engasjere seg for å oppnå nye mål".


http://www.pasadenaweekly.com/site_images_upload/story/2008/10/23/10/consider.jpg

17 kommentarer:

 1. Mange kloke ord fra lesere tøffere enn toget (eller ihvertfall NSB)! Dette er en viktig dag å markere, som jeg selv feirer med øving til matteprøve :) GRATULERER SÅ MYE MED DAGEN KVINNFOLK!

  SvarSlett
 2. ^så var heller aldri NSB noen høydare, men det e no så. Grattis med dagen, chicas! (eller e det liksom mer passende med "bitches"?)

  SvarSlett
 3. Godt skrevet... :) Grattis med dagen, Sofsen :)

  SvarSlett
 4. Gratulerer til deg også, frøken! :)

  SvarSlett
 5. AHH, jeg har venta på dette innlegget i hele dag. Det var så absolutt verdt ventinga. Og jeg må si meg veldig enig med Herman.

  Gratulerer med dagen, my love.

  SvarSlett
 6. Gratulerer med dagen! Du er en super representant for "rasen" vår;)

  SvarSlett
 7. Flott innlegg og sterke og kloke ord fra leserne. Gratulerer med dagen til deg Sofie:)

  SvarSlett
 8. :))
  Girlpower

  SvarSlett
 9. gratulerer med dagen!
  jentekraft :-)

  SvarSlett
 10. Gratuler med dagen!
  Og takker for et interessant innlegg.. =)

  SvarSlett
 11. Må vel kanskje det.. Men det er så mange gode blogger der ute, når jeg bare kan lese på dem, klarer jeg ikke å bruker energi på gjøre noe selv, spesielt når det ikke er så veldig mye for meg å snakke om. (Og du må kanskje godkjenne meg på MSN.. :P)

  SvarSlett
 12. Er nok bare 16 år.. Og bruker alt får mye tid innendørs og på nett =)

  SvarSlett
 13. Forresten så skreiv jeg nettopp et innlegg inspirert av deg på bloggen min, hope you're ok with that lizmm.

  SvarSlett
 14. Er en del g33k, men kan nesten ikke l33t.. Forsåvidt er det blogger og videoblogger som er mest interessant for min del, meningutveksling osv. (Påstår for all del ikke at jeg ikke spiller, har både vært både Bubbelspinner, First Person Tetris og litt mer ressurskrevende spill her i gården)

  Vet faktisk ikke om jeg ville likt å vært 10 år igjen.. Kanskje litt tidlig for slikt for min del. Skulle likt å vært litt barnsligere til tider, men samtidig kanskje ikke.. =)

  SvarSlett
 15. Så flott innlegg!! Veldig spennende å lese andres syn og holdninger til denne dagen :)

  SvarSlett
 16. Flott innlegg, og flott med kloke ord fra leserne dine, du har samlet en gjeng kloke hoder her Sofs, gratulerer.

  (WOHOOOO, SOFSEN NEVNTE MEG I INNLEGGET SITT, OMFG LIZZZZM!)

  SvarSlett
 17. http://www.archive.org/details/KillingUsSoftly-AdvertisingAndTheImageOfWomen

  Anbefales!

  SvarSlett