16.4.09

Tale til...


... Skjønnhetsidealet.


Kjære
skjønnhetsidealet. Jeg vil gjerne rette en stor takk til alle de som har vært med på å påvirke dagens skjønnhetsideal, samt de som dyrker det.

For det første kan jeg ikke legge skjul på min entusiasme for reklamene. "Hvor gammel er jeg? Så gammel som denne brunkremen gjør meg! ... PS. Jeg er førtitre!". Det at dama er retusjert og likner mistenkelig mye på en glinsende barnerumpe har ingenting å si. Det er selve brunkremen som gjør henne slik. Det er nemlig helt utrolig hva en brunkrem kan gjøre. Jeg pleier også å vurdere alder ut i fra brunkrem. I disse dager tar jeg gjerne en tolv år gammel jente for å være seksogtjue.

For det andre må jeg gi et hardt klapp på skulderen til klesindustrien. Det er på ingen måte nedverdigende at dersom man ikke passer inn i størrelse 34, bør man umiddelbart ty til en slankekur. Det at buksene helst bør klemme det som er av appelsinhud sammen slik at blodtilførselen stopper opp, er heller ikke så farlig. Litt anstrengelse har aldri skadet noen. Husk også å holde inn magen, samt rette opp ryggen. Da ser du så målbevisst ut.

Jeg vil gjerne vie et helt avsnitt til den velkjente bikinisesongen. Bikinisesongen som kommer snikende allerede før juleferien. Men husk at det er lov til å skeie ut i juleferien, da. Så lenge du trener dobbelt så mye allerede fra 1. januar. Du må alltid ha bikinisesongen i bakhodet. Snart er den der igjen, og da hjelper det ikke å skylde på julesokk og ribbesvor. Du har hatt nok av tid til å komme deg etter det, så det er bare en dårlig unnskyldning. Forresten, det at badetøy lett kan forveksles med barnetøy er jo bare søtt. Less is more, liksom.

Du har to valg. Enten kan du spise det du har lyst på (ja, forbeholdt at du hele tiden deler det på to) og trener regelmessig, eller så kan du slippe treningen, men la være å spise. Målet er å likne et vaklende strå. Det er selvfølgelig muligheter for at du knekker sammen, men da kjører du på med litt plastisk kirurgi, vettu. Silikonpupper vil nok holde tyngdekraften oppe.

La meg demonstrere:Her ser vi den perfekte jentegjengen, dere! Her står de og sladrer om hvilken mascara som er best, samtidig som de soler seg for å sette prikken over i'en. Som du ser, har de tykt og fint hår som blafrer i vinden. Viktig å trekke frem at de har shavet leggene, lagt på det selvfølgelige laget med bodylotion, tatt hårkur, nappet øyenbrynene perfekt, tatt pedikyr og bleket tennene, naturligvis. En må lide for skjønnheten, jenter - og det er faen meg verdt det! Ellers er det ingen gutter som vil ha dere. Bare husk at de liker naturlige jenter best, da.

Dersom du ser en jente som er kvalmende pen, er det viktig at du sammenlikner deg selv med henne. Det er godt å ha et mål å strekke seg etter. Husk også at det er hennes fortjeneste at hun er så pen. Noen vil kanskje påstå at foreldrene hennes gjorde jobben, men det krever faktisk mye for å holde utseendet vedlike. Så gi henne masse komplimenter for det. Da får hun så mange muligheter til å utvikle seg selv som menneske.

For å runde av, oppfordrer jeg alle jenter til å veie seg minst fem ganger om dagen - vekta har jo faktisk alt å si. Kroppsbygning, fett, muskler, høyde - at slike faktorer spiller inn skal du bare drite i. Det er tallet på vekta som avgjør hvor flott menneske du er. Dessuten må du huske på én ting: det at moteblader og modellbilder har gjennomgått minst fem runder i photoshop har ingenting å si. Det viktigste er å bli som dem. Da blir du så lykkelig.

71 kommentarer:

 1. Skjønnhetsidealet sjæl taler om skjønnhet!! Idealisme er den skjønneste skjønnhet.....skjønnru...? Du er skjønn du Sofsen. Sånn i kr...ja du vet....

  Jeg svarer når du spørr, jeg lærerei ting du ikke visste fra før, jædra hjem til de syke gåfra dør til dør :D

  SvarSlett
 2. ÅL, du er snål!
  Men laget av stål!

  ÅL, du gir meg latterbrøl
  Min mage blir faktisk støl

  ÅL, du er den beste jeg vet
  Men det kan være vår lille hemmelighet

  :)

  SvarSlett
 3. Skikkelig bra skrevet.
  Jeg elsket det med de stråene, for det var helt likt som virkeligheten!

  SvarSlett
 4. Jeg ble litt overrasket da jeg oppdaget at jeg er overvektig, men jeg tenker ikke over den når jeg trener. Jeg vil bare slutte å pruste så mye etter å ha gått et par hundre meter. Jeg ville gjøre luftveiene mine karbonnøytrale og sluttet å røyke. Nå sloss jeg en kamp mot sukker og påskegodteri, og den er verre en nikotinen skal jeg love deg. Jeg vil også avslutte med å fortelle at skjønnhetsidealet til gutter begynner å ta helt av det og. Se på de kvalme bildene som henger rundt omkring for å promotere en serie jeg er glad jeg ikke ser på og heller ikke verdiger å nevne navnet på.

  SvarSlett
 5. Selvom jeg ikke er Pål, sier jeg skål, for det er godt å kunne være snål, og kalle seg ÅL!

  Jeg føler meg fanget i en trål, som er laget av sofsenstål. Så bli ikke støl, for jeg blir så munter av dine latterbrøl.

  Nå må jeg vandre, slik at ingen meg kan klandre, for at vi har en hemmelighet med hverandre.

  :)))))

  SvarSlett
 6. OI, den smileyen der bør hvert fall slanke seg! Geez!

  SvarSlett
 7. Så glad jeg ble nå! Jeg trodde du var feminist og kvinnesakskvinne, men nå innser jeg at du heldigvis bare er vår neste framtidige store glamourmodell. Det blir spennende å følge deg når bloggen din kommer på TV3 eller TVNORGE. Hvordan går forhandlingene med Rubicon Productions forresten?

  SvarSlett
 8. jeg ler meg i hjæl av tekstene dine. du klarer faen meg å skrive alt så perfekt.. med så snert. du får sagt det ass! love your blog, sofsen!

  SvarSlett
 9. Hahaha....møt opp på den grønne eng, så skal jeg lage deg en blomsterseng.

  :))

  SvarSlett
 10. Speaking of.. Er på vei ut for å løpe en liten maraton og deretter tenkte jeg å slenge nedpå et halvt salatblad før jeg skal gjøre yoga til jeg besvimer. Just another day.

  SvarSlett
 11. Mikael: Altså, det feministgreiene ble litt for dumt i lengden. Jeg må nok innrømme først som sist at jeg aller helst vil være glamourmodell, ja. Jeg har signet kontrakt med Rubicon, gjorde det i forrige uke, faktisk. Så nå blir bloggen min en ny utgave av "Glamourjentene". Bare at det nå vil hete "Glamourjenta". The one and only, lizzom<3

  SvarSlett
 12. Anonym: Ikke finn på å le deg helt i stykker! Det hadde vært trist. Vil ikke få skyld i noen dødsfall her 8-)

  SvarSlett
 13. ÅL: Grønne eng? Jeg ser ingen :(

  SvarSlett
 14. Jeg vil allerhelst dele dette innlegget. Jeg har alltid drømt om å skrive duett. Dette innlegget må bli dypt og omfattende, og jeg må innrømme at jeg er litt krevende å jobbe med når det kommer til slikt. Imidlertid er jeg innstilt på dette, fordi jeg tror det kan bli en kul og smart greie. hvordan ser du for deg at vi organiserer dette? Komplisert over mail eller over en kopp kaffe på en insirerende kafe med utsikt til en Paradise Hotel-plakat? :P Faen, nå nevnte jeg navnet på det fordømte programmet.

  SvarSlett
 15. En regnbue kan sees, der jeg ikke har vist mitt fjes. Så den grønne eng, er skapt om til en seng, hvor man gjerne kan få deng, om det gir en buksespreng :D

  SvarSlett
 16. Dødssbra skrevet, som vanlig. Du får liksom satt ord på det! :p Elsker sarkasmen og ironien!

  SvarSlett
 17. Herlig! Jeg liker ironien og sarkasmen din. Du er en dyktig skribent, Sofs. Det skar'u faen meg ha. ^^ .. Anyway, sjekka ut denne siden før? http://www.flicka.org/gotflash.html Så når "bladet" kommer opp trykker'u på "Klä av mig - retuschen". Jeg husker at første gang jeg så den ble jeg helt målløs, det er jo helt drøyt hvor mye som retusjeres.

  PS: likte spesielt godt den delen med bildet. ^^

  SvarSlett
 18. Såå enig med deg, atlså!

  SvarSlett
 19. Haha! Fy faen! du er RÅ! :D

  SvarSlett
 20. Du får sagt det du, Sofsen! Herlig! :-)
  Jeg har de samme meningene som deg, men jeg klarer ikke formulere meg like godt som deg! Så hvis jeg mener noe fremover vil jeg bare henvise folk til din blogg, hehe ;-)
  Men nu må jeg tilbake til mitt stressende eksamens helvete!
  Goodbye and have goodie-good day! :-))

  SvarSlett
 21. Jeg lo og jeg ler, og vet du hva? Fordi det er morsomt OG sant. Når man ser seg i speilet så ser man på utseende sitt, man ser ikke personeligheten sin, så jeg sier at det er personeligheten man skal dømme folk for, ikke utseendet, tenk på det, hvis man fortsår hva jeg mente da. Og jeg sier ikke at det er noe galt i å bry seg om hvordan man ser ut, det gjør jeg jo selv, men jeg sier at det ikke er noe galt å IKKE bry seg om hvordan man ser ut.

  SvarSlett
 22. Du er genial Sofsen. Du er mitt nye idol! ;D Haha. Jeg liker meg akkurat som jeg er. Ikke bruker jeg for mye, men heller ikke for lite. Ingenting som blir bedre enn det. :P

  SvarSlett
 23. Åh, hahaha! Det bildet, med håret som blafrer osv. Haha, genialt Sofsen. Bra tekst, det er jo nøyaktig hvordan de er. Spot on.

  SvarSlett
 24. Å! Takk for nok et FLOTT innlegg kjære deg :D

  SvarSlett
 25. utrolig bra skrevet! og veldig sant. skjønnhetstyranniet er grusomt, og har fatale konsekvenser - i europa er anoreksia den 3. mest utbredte dødsårsaken blant ungdom, kun slått av ulykker og kreft. verre er det at noen tjener penger på jenters dårlige selvtillit - det er derfor det er så vanskelig å skulle slå et slag mot skjønnhetstyranniet.

  SvarSlett
 26. jeg er med på en kopp kaffe hvis du bestemmer et sted med enkel aksessabilitet og god kaffe. du bestemmer tid og sted, og så kan jeg forsøke å tilpasse meg.

  SvarSlett
 27. sv: Tusen takk! Jeg syntes det samme om deg óg ;-)
  Ikke sant! Det skal da ikke være så vanskelig?

  Og takk, igjen! :-)

  SvarSlett
 28. Ja, old school skriveverksted er konge. så tror jeg at man får mer igjen av å fusjonere to idetanker inn mot et felles mål, slik at man får et dobbelt så bra resultat. Jeg forestiller meg at vi slår skjønnhetsideal under ett, og jeg har noen syke eksempler fra fysioterapiens verden man kan bruke som en del av teksten.

  SvarSlett
 29. du er bare GENIAL Sofsen =)

  SvarSlett
 30. haha, du er bare konge du Sofsen ^^, sykt bra tekst

  SvarSlett
 31. Hahaha, jeg ler meg ihel! Helt fantastisk :)

  SvarSlett
 32. hahahaha.. jeg lo høyt, ALENE, av stråene!

  du er best <3

  SvarSlett
 33. Altså.. Nå var det selvsagt ikke JEG som spiste den isen. Jeg bare siterte det testkaninen sa. Ikke sant.

  SvarSlett
 34. Hahaha... Du skriver så sykt bra! :D

  SvarSlett
 35. sv: Neinei, ska vi bli enige om å ikke forstå hverandre da eller? Hehe;)

  Forresten, det innlegget her er helt genialt

  SvarSlett
 36. farlig tekst men sann desverre....

  SvarSlett
 37. farlig as in at alt det du skriver stemmer i stor grad for mange. teksten din er nok ironisak men for mange hadde den desverre vært bare en vanlig beskrivelse. kanskje ikke ale punktene men mange... likte sammenligningen med det bildet du hadde med :D genialt

  er skjerpa fra må av :D

  SvarSlett
 38. Kunne ikke vært mer enig! Jeg har faktisk hele greia snudd på huet, jeg har hele livet vært undervektig ( jeg er nemlig født med spisevegring, og kraftig underærnering) Men ok, så jeg har strevd hele livet med og gå OPP i vekt, for å passe normalen, og nå har jeg plutselig blitt "stor" Bare fordi jeg har former, selv om jeg ifølge legen fortsatt er undervektig. Skjønner meg ikke på dette "skjønnhetsidealet" jeg, så gidder sannelig ikke prøve heller.
  Liker blogg med mening, stå på !

  SvarSlett
 39. Gleder meg til sang:D *spent*

  SvarSlett
 40. det skjønner jeg, elsker tekstene dine, en fryd å lese de :D

  SvarSlett
 41. SsanneW: Nei, enten så er man for tynn, eller så er man for tykk. Håpløst. Derfor foreslår jeg at vi alle sammen bare driter i hele opplegget, og gjør som vi vil!

  Anonym: Hehe. Ikke gi meg prestasjonsangst her, a! :P

  SvarSlett
 42. Så bra :) jeg kommer :D har du leid deg inn på Norlandia å?

  SvarSlett
 43. Jeg er så glad at jeg er fornøyd med meg selv, GUD så mye lettere det gjør alt! Du burde også være fornøyd med deg selv, og fortsett med denne bra skrivingen, du er kjempeflink!

  SvarSlett
 44. åneeeei!:(

  e passer ikkje inn i skjønnhetsidealet jo..søren au, e er ingen god støttekontakt for du, sofie.
  MEN! e ska gjøre Alt for å bli det, e ska ta pedikyr og manikyr og alt som finnes! men trening..det ekke no for meg, så e legger meg under kniven isteden!

  såå, om du ikkje hører no fra meg på en stund, så e di bare fordi e gjør alt e kan for bli like god som stråene der oppe før sommeren kommer!:D

  SvarSlett
 45. Hahaha, jeg ler. Du er skjønn<3

  SvarSlett
 46. Du har så jævlig rett, men det beste er måten du skriver det på!! Sarkastisk, rett på sak og satt på spissen. Det går ikke an å lese litt og ikke lese resten. Sluk det rått.

  SvarSlett
 47. Du er kul Sofsen! :D Selv har jeg faktisk en del venninner som er veldig forfengelige av seg. Men jeg syns de er søte jeg da. For meg skal de få være så dollete og bruke så mye brunkrem som de bare vil! Så lenge det ikke påvirker meg eller andre på noen negativ måte ;p

  SvarSlett
 48. One word - I love you! Nei faen, det var tre ;)

  SvarSlett
 49. Det er så sant, så sant Sofsen ;-)
  Og ikke glem de høye hælene for å få rompa til å spette litt ekstra (og knærne til å ryke til værs)!

  SvarSlett
 50. Haha, om det er noen blogger som bestandig får meg til å le så er det dine! :p

  SvarSlett
 51. Så utrolig bra skrevet! Og så sant!
  Hadde noen spurt meg om jeg kunne gitt et eksempel på en bra blogg, hadde jeg sagt sofsen.com!

  SvarSlett
 52. wops, jeg er så sein til å kommentere, så det meste er jo sagt her! Men nok en gang; herlig innlegg sofsen. Elsker ironien og sarkasmen du bruker og sammenligningen av strå. Fantastisk.

  Vel, når det gjelder meg selv og skjønnhetsideal, liker jeg og sammenligne meg med Bridget Jones. Jeg prøver så godt jeg kan, men er ganske så håpløs. Men jeje, c'est la vie, man kan ikke la hele livet sitt styre av disse idiotiske idealene. Skulle ønske det var slik som i gode, gamle dager med modeller som Marilyn Monroe!

  Men nok en gang; Herlig innlegg! Takk for at du gjør skoledagen min litt mer spennende med morsomme innlegg :)

  SvarSlett
 53. Du får utrolig nok satt ord på det mange tenker. Meningene dine er utrolig råe!
  Desverre er det for mange som lever sånn. Flere av mine normalt tynne venner spiser kun salat fordi de er så "feite". Blir helt satt ut jeg. Jaja

  SvarSlett
 54. Du er utrolig flink til å skrive ! :D

  SvarSlett
 55. Haha. Du er så morsom! :) Digger det!

  SvarSlett
 56. Det der er et av de mest geniale innleggene jeg noen gang har lest! Gud hvor jeg gliste, takk for en super avsluttning på dagen min! :D

  SvarSlett
 57. Haha, DEG digger jeg! Jeg tror jeg kan snakke på langt flere enn meg selv, når jeg sier at du er en totalt gledesspreder, med utrolig mye bra på lur!

  SvarSlett
 58. HAHAHA. Det er det beste innlegget jeg har sett noen gang. Geniale menneske.

  SvarSlett
 59. Har bare en ting å si; Genialt! ;D

  SvarSlett
 60. Du skriver utrolig bra og får frem dine gode meninger ! Stå på !

  SvarSlett
 61. Har alltid hatt det sånn som "sanneW" jeg også, bare det at jeg ikke har noen "sykdom", jeg er bare født sånn og har høy forbrenning. Hvorfor skal alle bry seg så utrolig mye om kroppen til alle andre, det er slitsomt for de som prøver å gå opp i vekt, og for de som vil ned.. Det er liksom aldri noe som er bra nok. Alle burde bare drite i alt det der.

  SvarSlett
 62. Bra innlegg. Ja, det er noe helt galt med samfunnet når det kommer til slikt. Man blir hjernevasket. Alle vil være som alle andre, og tar til seg alt man leser. Det er skummelt. Man skal være seg selv. Da er man lykkelig.

  SvarSlett
 63. Glimrende innlegg..
  Lo meg i hjel..
  Utrolig fengende og ironisk.
  Fryd å lese!

  SvarSlett
 64. Fantastisk bra innlegg! God søndag!

  SvarSlett
 65. Bra innlegg! =) Men jeg bare lurer på om dette var sarkasme eller ikke: "..så gi henne masse komplimenter. Da får hun så mange muligheter til å utvikle seg selv som menneske."

  Hvis det var ironisk:Så høres det litt ut som janteloven(hun skal lzzm ikke tro hun har noe bare for hun er pen lzzm! Det er foreldrene som er grunn til at hun er pen så hun må bare ikke tro hun er noe!) Tenk hvor hyggelig det er å få komplimenter?, (jeg vet at utseendet ikke er alt, men det er likevel viktig å føle seg vakker!)
  At en person er pen betyr ikke at hun ser ned på alle andre.

  Klem meg =)

  SvarSlett
 66. Hei, Amalie! Takk for kommentar. Du er inne på noe viktig her!

  Jeg ser poenget ditt, altså! Selvfølgelig kan man være "pen" uten å se ned på andre! :) Hva gjelder begrepet "pen" er jo det veldig individuelt hva man legger i det, eller hva? Smaken er som baken og de greiene der ;D

  Når det er sagt, har jeg en tendens til å sette ting veldig på spissen (bevisst så klart; ofte for å vekke reaksjoner. Er bare min måte å skrive på).

  Det jeg mente er hvordan mange "bare" gir komplimenter om utseende - og da mener jeg at man får litt problemer med å utvikle seg som menneske. Jeg syns det er fryktelig mye fokus på utseende, skjønnhet og alt det der, og jeg syns heller det er vesentlig å fokusere på indre kvaliteter og personlighet.

  Jeg tror mange jenter ofte får høre mye om utseende sitt - dersom mange gutter (og jenter, for den saks skyld) finner henne pen. Det er nok ikke alltid bare positivt. Mange kan nok tenke: "Ja, men hva med personligheten min, da?", "Hva med alt jeg kan?" - skjønner du hva jeg mener?

  SvarSlett
 67. PS! Janteloven er noe herk! Tro meg :)

  SvarSlett
 68. Du skriver så sinnsykt bra, jeg ler meg ihjel her jeg sitter! Digger bloggen din, stå på videre :)

  SvarSlett